26.07.2016 u 9:27 | Zdravlje | Komentari

Šta vam poručuje štitna žlijezda: Ne ignorišite ove simptome

Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlijezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik, dok ga stres povećava.

stitnjaca-smrsat

Hormoni koje luči tiroida, štitasta žlijezda, regulišu mnoge procese u organizmu, poput tjelesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose. Sve to ovoj maloj žlijezdi smještenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcionisanju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolisati.

Tiroidna žlijezda luči dva glavna hormona – trijodtironin T3 i tiroksin T4, a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.

Prepoznajte simptome

Hipertireoza ili pojačano lučenje hormona štitaste žlijezde manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadne napade i lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj u spavanju i mršavljenje. Dok se pri pojačanom lučenju hormona javlja gubitak tjelesne težine i preosjetljivost na toplotu, za hipotireozu, smanjeno lučenje hormona, karakteristična je prekomjerna gojaznost i izrazita zimogrožljivost.
Psihički problemi mogu da se jave u oba slučaja, a najčešće je reč o zaboravnosti koju okolina uoči mnogo prije nego oboljela osoba.

Ne izbjegavajte kontrole

U slučaju da ova analiza ne daje sasvim jasnu sliku stanja, radi se ultrazvučni pregled koji može da pokaže da li se štitnjača možda uvećala ili na njoj ima izraslina u vidu čvorića.

Budući da do poremećaja u radu tiroidne žlijezde mnogo češće dolazi kod žena, one bi trebalo da budu znatno opreznije i da češće idu na kontrole. To je naročito važno zbog činjenice da hipotireoza može negativno da se odrazi na menstrualni ciklus, plodnost i zdravlje bebe jer su tiroidni hormoni majke neophodni za pravilan razvoj ploda u prva tri mjeseca.

Nakon toga plod počinje sam da stvara hormone, za šta koristi jod uzet od majke, ali samo ukoliko ga ona ima dovoljno. I žene u menopauzi treba da obrate posebnu pažnju na simptome jer u tom periodu više ne mogu da računaju na zaštitno dejstvo polnih hormona.

Jod najbolja preventiva

Pravi uzroci poremećenog rada štitaste žlijezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasljedni faktor, hronična infekcija žlijezde i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika
.
Poznato je i da nedostatak joda onemogućava normalan rad štitnjače, pa ga treba unositi kroz ishranu. To znači da treba koristiti isključivo jodiranu so, morsku ribu spremljenu sa što manje masnoće, šargarepu i brokoli.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: