19.10.2014 u 9:03 | Featured, Zdravlje | Komentari

6 odličnih namirnica za podizanje energije i dobro raspoloženje tokom dana

Kako biste bili poletni tokom cijelog dana neophodno je da se pravilno hranite i da dovoljno spavate. Postoji nekoliko namirnica koje će vam popraviti energiju i, za razliku od previše zašećerenih namirnica, koje su zapravo i zdrave za vas.

Banane1

Zeleni čaj

Naravno! Najzdraviji topli napitak na svijetu bogat je L-teaninom, aminokiselinom koja razbuđuje, ali bez pojačanog uzbuđenja koje osjete neki ljudi kada piju pića koja sadrže kofein.

Bademi

Ako osjetite da dan neće biti pravi, da vam prijeti lijenost i neraspoloženje, dohvatite se badema. Ovi orašasti plodovi bogati su esencijalnim masnim kiselinama, omega-3 i omega-6 koje podižu energiju i važne su za naše mentalno zdravlje. Također, bademi će pomoći i u borbi protiv depresije.

Datule

Datule ili hurme nisu bez razloga na ovoj listi. Mnogi stručnjaci smatraju je idealnom hranom, a koriste se još od drevnih vremena kao odličan podizač energije. U samo 5 hurmi nalazi se cijeli spektar zdravih nutrijenata. Bogate su vlaknima koje kontrolišu nivo šećera u krvi, kao i kalijumom, mineralom ključnim za rad mišića i nervni sistem.

Tamna-cokolada

Banane

Također namirnica bogata kalijumom i elektrolitima i tako pomaže u održavanju normalne nervne i mišićne funkcije. Nivo kalijuma može da se smanji u vrijeme stresa i intenzivnog vježbanja, zato jedite banane.

Jaja

Ova namirnica je dobila na popularnosti u posljednje vrijeme, čak i kod najstrožijih nutricionista. Jaja su bogata vitaminom B koji pretvara hranu u energiju, te proteinima i vitaminom D. Zato, za energiju i raspoloženje tokom dana, jedite jaja ujutro.

Čokolada

Tamna čokolada sadrži nekoliko nutrijenata koji podižu energiju. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada podiže energiju tako što popravlja dotok krvi do ključnih mijesta u našem mozgu. Pravilo u ovom slučaju, koje nije baš veselo, je – što tamnija (kakaom bogatija) čokolada, to bolje. Ipak, umjereno s ovom poslasticom.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: