18.12.2016 u 9:55 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

Soda bikarbona protiv urinarne infekcije: Umirite tegobe ovom mješavinom! (RECEPT)

Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje

soda-urinarna-infekcija

Sigurno ste barem jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je riječ je o urinarnoj infekciji. To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihija koli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u seksualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem dijelu stomaka. Ako imate ove simptome počnite što prije sa liječenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospiju u bubrege i izazvati veće komplikacije.

Soda bikarbona je prava super namirnica koja ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe kiselost urina, pa tako pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta. U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmješajte. Popijte cijelu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od nedelju dana. Njena primjena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma.

Izvor: alternativa-za-vas

Loading...
loading...

Vaš komentar na članak: