01.06.2017 u 12:51 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Sadrži 93 procenta vode, i sve žive vitamine: Ovo povrće je pravo čudo za organizam!

Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih, podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije

tikvice-pixabay

Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem tijelu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga. Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrijednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom ljeta, sadrži visok procenat vode – 93 odsto.

Zašto valja jesti tikvice?

Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdjevaju dragocijenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

Loading...

Takođe se jačaju mišići i srce, a može se pobediti i zatvor. Tikvice izbacuju vodu i štetne materije iz tijela, i poboljša-vaju varenje bjelančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

Ko treba da ih izbjegava

Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zato se njima preporučuje izbjegavanje tikvica u ishrani.

Pripremanje tikvica

Postoje mnogi načini na koje možete pripremiti tikvice. Možete ih pohovati, peći, puniti različitim nadjevima ili pripremiti kao ukusnu salatu sa ostalim povrćem. Odlično su predjelo, kao i glavno jelo, a najbolje se kombinuju sa povrćem intenzivnog ukusa, kao što su paradajz, plavi patlidžan, luk, paprika ili pečurke. Od začina su za tikvice najbolji matičnjak, bosiljak, ruzmarin, timijan i origano. Ako se stave u tijesto za kolače, tijesto postaje posebno sočno.

Sačuvajte ih za zimu

Mlade tikvice su gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Prije zamrzavanja ih treba oprati i isjeći na kolutove debljine jedan centimetar. Zatim bi ih trebalo držati na pari oko dva minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se ohladile. Potom ih treba ocijediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču četiri sata. Poslije toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: