19.04.2015 u 23:10 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Ružmarin protiv stresa i za njegu tijela

Aromatični ružmarin je još jedan u nizu ljekovitih “bisera”. Stari Grci su ga posvetili božici Afroditi, mađarska kraljica Elizabeta koristila za pomlađivanje, a kod nas je nezaobilazan detalj na svadbama. Od davnina se vjeruje da njegove iglice ublažavaju bol, pa su ga drevni narodi stavljali na rane. Uspješno pomaže i kod malokrvnosti, naročito kod djece, popravlja apetit i raspoloženje, poboljšava rad želuca, smiruje nervozu, otklanja strah.

ruzmarin-pixabay

Također, ublažava i menstrualne bolove i regulira neredovit ciklus. Čaj i oblog od ružmarina umanjuju glavobolju koja se javlja zbog stresa.
Ova biljka pozitivno utječe i na koncentraciju i rad mozga, značajno smanjuje rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti. Dokazano poboljšava pamćenje, pa je zato zovu “biljka sjećanja“. Ima jako antibakterijsko i antispazmatično dejstvo, pa opušta mišiće i štiti organizam od bakterija.

Koristi se kao začin u prehrani, a zbog ugodnog mirisa i ljekovitih sastojaka iu kozmetičke svrhe. Od ružmarina se prave tinkture, ulja i melemi. Za čaj je najbolje da se koriste svježe grančice sa cvjetovima ili bez njih. Vežite ih u snopiće, osušite na tamnom i vjetrovitom mjestu.

Ulje ove biljke otklanja umor, ublažava napetost kod iznenadnog stresa i pomaže kod infekcije očiju.

Loading...

VINO JAČA SRCE

Šaku svježeg ružmarina potopite u litar crnog vina, najbolje domaćeg. Mješavinu čuvajte u staklenoj boci i mućkajte sedam dana nekoliko puta dnevno. Nakon toga pijte svakog dana po čašicu, prije doručka i ručka. Pozitivne rezultate uočit ćete nakon mjesec dana.

ČAJ PROTIV ŽGARAVICE

Skuhajte čaj tako što ćete litar vode da prelijete preko 30 g ružmarina, ostavite pet sati da odstoji, pa iscijedite. Pijte dva puta dnevno prije jela po jednu šalicu. Ovaj napitak poboljšava probavu, ublažava nadutost i žgaravicu.

KUPKA I OBLOGE

Osim što osvježava i rasanjuje, kupka pomaže i kod psorijaze. Umjesto svježeg, možete umetnuti i ekstrakt ružmarina u vidu soli za kupanje. Nemojte koristiti navečer, jer može doći do nesanice. Obloge od čaja možete stavljate na suhu i oštećenu kožu, posebno ako ste skloni aknama. Redovno umivanje čajem podmađuje lice.

MJEŠAVINA ZA BOLjE PAMĆENJE

Pomiješajte 30 g ružmarina,30 g maslačka,20 g kadulje i 20 g bosiljka. Prelijte s pola litre kipuće vode, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i popijte u toku dana.

MASAŽA ULJEM

U 0,5 l maslinovog ulja stavite po šaku usitnjenih listova ružmarina, kadulje i oraha. Sipajte u bocu i ostavite na sunčanom mjestu četiri tjedna, uz povremeno mućkanje. Nakon toga procijedite i čuvajte u hladnjaku. Uljem možete masirati tijelo ili vlasište, ostavite da djeluje sat vremena, pa se nakon toga istuširajte i operite kosu.

Izvor: ljepotaizdravlje

Vaš komentar na članak: