23.11.2017 u 20:05 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Rijetko koja žena zna za OVU BILJKU: Liječi SVAKI ženski problem ako je unosite na ova 3 načina

Za ovu fantastičnu biljku rijetko koja žena zna, a trebalo bi, jer rješava gotovo pa svaki “ženski problem”.

virak_ls

Iako određena oboljenja zahtjevaju farmakološku terapiju, to ne znači da treba da zanemarite čudotvorna svojstva ljekovitog billja, a naročito treba da ga uključite kao vid preventive u svoje svakodnevne životne navike, piše sajt “MoguJaToSama”

Tako je virak, ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) fantastičan u tretiranju policističnih jajnika, ali i mnogih drugih tegoba koje su karakteristične za pripadnice ljepšeg pola.

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, flavonoide, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali joj se pripisuje moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.

Loading...

Neka narodna imena: gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta. Cveta od juna do septembra, a raste na pašnjacima, pored potoka od brdskih do planinskih predela.

Kod starih Germana virak je bio vrlo cjenjena ljekovita biljka koja je posvećena Friggi, boginji ljepote i plodnosti. Po prvi put spominje se 1485. god. u dijelu o ljekovitom bilju, a od 16. vijeka je već bila naširoko poznata po ljekovitom učinku.

Virak u cvatu

Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Pomaže kod sindroma PMS-a i menopauze. Virak je takođe efikasan i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Hvaljena je i kao ljekovita biljka koja pospješuje i olakšava porod, kao i kod unutarnjih povreda nastalih pri porođaju.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lijek protiv svih ženskih bolesti. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, smatra se izvanrednim sredstvom protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV). Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.

Virak je idealan i za trudnice. Može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

ČAJ OD VIRKA:

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

ČAJ ZA ISPIRANJE:

U litri vode skuvajte 30 do 50 g osušene biljke bez korijena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

KUPKA:

200 grama suvog ili svježeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja. Nakon kupanja treba leći u ugrijanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se takođe liječiti rane i čirevi.

NAPOMENA:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama. Ne propustite da uvrstite ovu čudotvornu biljku o svoje svakodnevne životne navike.

Izvor: mogujatosama

Vaš komentar na članak: