14.11.2014 u 22:21 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Razotkrivena velika laž: Nećete vjerovati koja biljka liječi rak iako je predstavljaju kao kancerogenu

Sa ovim otkrićem, uzgajivači sada mogu započeti s proizvodnjom duhana za farmaceutske svrhe, zaključio je.
Istraživači na Sveučilištu Lousiane u Monroeu otkrili su antikancerogene spojeve na mjestu na kojem se to najmanje može očekivati – lišću duhana.

1_317090

Khalid El Sayed, izvanredni professor medicinske kemije na ULM Farmaceutskom fakultetu, te njegovi ULM kolege Paul Sylvester i Girish Shah nedavno su dobili patent za antikancerogene spojeve u svježem duhanskolm lišću od Ureda za patente i zaštitne znakove proizvođača u SAD-u.

“List i cvijet duhanske biljke sadrže velike količine ključnih aroma sastojaka koji se nazivaju kembranoidi, a u njih su položene nade da se mogu koristiti kao sredstva protiv raka”, rekao je EL Sayed te dodao da je bilo vrlo uzbudljivo otkriti antikancerogene aktivnosti. Ipak, napomenuo je da to ne znači da će ljudi imati jednaku korist iz duhana korištenjem onoga komercijalnog. Nadodao je da je većina antikancerogenog spoja izgubljena tijekom procesiranja komercijalnog duhana.

“Ovaj sastojak se obično ne nalazi u komercijalnom duhanu, zato jer je komercijalni duhan velikim dijelom degradiran u manje spojeve u vremenskom rasponu od godinu dana da bi se na taj način dobio miris tijekom procesiranja i fermentacije”, naglasio je. Kembranoidi se nalaze u voštanoj tvari svježeg duhanskog lišća i pokazuju potencijal za kontroliranje metastatskog raka dojke i prostate, a biljka ih proizvodi kao kemijsku obranu da bi se zaštitila od kukaca i štetnih mikroba. El Sayed je napomenuo da je ideja nastala nakon proučavanja koralja koji imaju mekana tijela, te koji isto tako proizvode kembranoide da bi se zaštitili od predatora.

“Skupljali smo koralje koji imaju mekana tijela i otkrili smo da koriste nešto da bi zadržali predatore na udaljenosti, a ti morski kembranoidi su poznati po svojoj antikancerogenoj djelatnosti, objasnio je dodajući da su zato postali zainteresirani da izoliraju sve sastojke iz listova duhana, a potom su to i učinili. Tako je došlo do odličnog otkrića”, naglasio je voditelj odjela osnovnih farmaceutskih znanosti Karen Briski. “Postoji korisna i zdrava primjena duhana”, poručio je. Za Shaha, inače profesora farmakologije to otkriće bilo je priličan šok i iznenađenje jer duhan mu je poznat kao kancerogen pa ono što se ono što su spoznali kosi sa sadašnjom ogmom.

“Svježi duhan je važan i relevantan posljoprivredni usjev za mnoge države u SAD-u,” kazao je El Sayed. “Sa ovim otkrićem, uzgajivači sada mogu započeti s proizvodnjom duhana za farmaceutske svrhe”, zaključio je.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: