23.12.2020 u 21:45 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

PUŠAČI SE POZIVAJU NA POSEBAN OPREZ: Evo šta znači kada imate BIJELI JEZIK

Postoji mnogo mogućih uzroka bijelog jezika. Neki su benigni i mogu se lako liječiti, dok drugi mogu zahtijevati posebne tretmane ili čak ukazivati na mogućnost pojave raka.

bijeli jezik

Povremeno, bijeli jezik nakon buđenja može ukazivati na potrebu za boljom higijenom, a može značiti i da imate alergiju ili prehladu, zbog kojih ste većinu noći disali na usta, što je vrlo čest uzrok bijelog jezika.

Općenito, povremeno bijeli jezik, pogotovo kada je zahvaćena cijela njegova površina, najčešće je rezultat manjih upala papila tj. sitnih okusnih bradavica kojima je prekriven jezik. One mogu, kao i stanice kože, skupljati bijela krvna zrnca, bakterije i slično, zbog čega jezik može izgledati natečeno i biti bijele boje.

Ovo stanje može biti uzrokovano nedostatnom oralnom higijenom, dehidracijom, a kronično se javlja i kod pušača. Konzumacija lijekova koji isušuju usta također uzrokuje bijeli jezik, no u tom slučaju simptomi se povlače nakon hidratacije usne šupljine.

Bijele naslage na jeziku kod odraslih – uzrok

Bijele mrlje na jeziku mogu ukazivati na oralnu gljivičnu infekciju, što je čest slučaj ako ste nedavno uzimali antibiotike, i to nije neuobičajeno kod dojenčadi i starijih osoba.

Osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a neki oralni inhalanti za astmu također mogu rezultirati ovim stanjem.

Kandidijaza zahtijeva liječenje i trebali biste konzultirati svog liječnika ako smatrate da ona uzrokuje bijel jezik. Bijeli jezik može biti praćen neugodnim zadahom koji može upućivati na postojanje bakterija i gljivica ali i drugih tegoba vezanih uz rad probavnog sistema.

Loading...

Suha usta i bijeli jezik česta su pojava nakon buđenja. Bijeli jezik ne mora nužno značiti ogroman problem sa zdravljem. Primjerice ako ste alergični ili prehlađeni te stoga ne možete disati na nos, vjerojatno će vam se dogoditi da ćete se probuditi suhih usta te potencijalno bijelog jezika (bijeli jezik dehidracija).

Bijeli jezik i peckanje obično su problemi koji se pojavljuju kod odraslih osoba kao posljedica pušenja.

Leukoplakija

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija. Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duhanske proizvode.

U ovom slučaju svakako je potrebno posjetiti liječnika jer bijele mrlje mogu predstavljati potencijalnu preteču oralnom karcinomu. To nije uvijek slučaj, a posljedice se mogu izbjeći prestankom konzumacije duhanskih proizvoda.

Lichen planus

Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati pojavu bijelih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a osobito na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkaste bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika. Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u tom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.

U većini slučajeva, bijeli jezik je benigan problem ili se liječi vrlo jednostavno. Dobra oralna higijena i odvikavanje od pušenja mogu biti korisni i pomoći vam da ovo stanje izbjegnete.

Ipak, u slučaju bijelih mrlja, pruga ili čipkastih bijelih obrazaca na jeziku trebali biste posjetiti liječnika kako biste isključili gore navedene moguće uzroke.

Bijeli jezik kod djece

Bijeli jezik kod djece nije rijetkost, te se sve više roditelja susreće s ovim problemom pitajući se je li takva boja jezika normalna. Većina roditelja se pita jesu li bijele naslage na jeziku jednostavno ostaci hrane na djetetovom jeziku.

Kako biste otkrili radi li se o ostacima hrane najbolje je da djetetu pređete mokrom krpicom po jeziku ili kažete djetetu da temeljito opere zube (ako je dijete malo operite mu vi). Ako bijele naslage na jeziku još uvijek budu prisutne, najbolje je posjetiti liječnika koji će najpreciznije reći o čemu se radi.

Bijeli jezik kod djece može biti posljedica gljivične infekcije koja uzrokuje specifične bijele naslage kako na jeziku tako i u cijeloj usnoj šupljini. Gljivična infekcija najčešće se javlja kod beba zbog nezrelosti njihovog imunološkog sustava. Stoga, djeca nikako ne bi trebala dijeliti dudu ili bočice s hranom s drugom djecom.

U nekim slučajevima bijeli jezik kod djece može biti posljedica šarlaha. U tom slučaju će jezik biti bijele boje, a okusni pupoljci mogu biti blago natečeni. Jezik može izgledati poput jagode. Ako je u pitanju šarlah, dijete može imati povišenu tjelesnu temperaturu, grlobolju i karakterističan osip.

Koksaki virus također uzrokuje bijele mrlje na jeziku koje su zapravo bolni čirevi uzrokovani virusom. Bijele točkice na jeziku traju od tri do pet dana, te nestaju same bez ikakvih drugih medicinskih intervencija. Djeca koja imaju koksaki virus ne bi smjela dijeliti piće, hranu i posuđe s drugom djecom.

Kako se riješiti bijelog jezika – čišćenje jezika

Često smo se, promatrajući se u ogledalo pitali – kako se riješiti bijelog jezika?! Čišćenje jezika je sve popularnije. Svjedoci smo velikog broja četkica za zube koje su osmišljene tako da mogu čistiti i jezik.

Međutim koliko je takvo čišćenje doista uspješno te radi li se isključivo o dobrom marketinškom triku – nema smisla razglabati. Ako vam takve četkice ne čiste nikakve naslage s jezika, jasno je da ih ne trebate koristiti.

Loš patent čišćenja jezika može dovesti do tjeranja bakterija i toksina u probavni trak. Čistači jezika mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika.

Na tržištu su se pojavile i inačice od plastike koje također mogu jednako kvalitetno očistiti štetne bijele naslage s jezika

Da biste pravilno očistili jezik potrebno je da isplazite jezik van. Uzmite čistač jezika i potegnite ga po površini jezika tako da počnete od samog korijena jezika.

Jezik uvijek stružite prema naprijed kako bakterije ne bi završile u probavnom traktu. Ne zaboravite očistiti bijelu sluz s čistača prije nego započnete novi potez. Nakon čišćenja jezika uvijek dobro isperite usta.

Bijele naslage na jeziku forum iskustva većinom su pozitivna što se tiče metode čišćenja jezika. Neke forumaše je bijeli jezik odveo u smjeru liječnika, te su nakon dijagnosticirane kandidijaze odlučili promijeniti prehranu, ali i stil života.

Žute naslage na jeziku

Žuti jezik odnosno žute naslage na jeziku indikacija su da se u vašem organizmu događa određena promjena. Žuti jezik promjena je koja se većinom pojavljuje kao posljedica poremećaja pod nazivom ”crni dlakavi jezik”.

Kao što samo ime govori, radi se o poremećaju koji se manifestira tamnjenjem jezika te jezik počinje izgledati kao da je dlakav.

Žuti jezik u određenim slučajevima može biti i simptom žutice odnosno drugih oboljenja jetre. Žuti jezik u trudnoći, većinom je posljedica hormonalnih promjena do kojih dolazi tijekom trudnoće.

Žuti jezik kod većine osoba posljedica je nakupljanja bakterija u usnoj šupljini tijekom spavanja i disanja na usta. Liječničku pomoć kada je u pitanju žuti jezik, trebate potražiti u slučaju:

- žgaravice
- mučnine
- bolova u zglobovima
- crvenih točkica na jeziku ili grlu
- čvorova u grlu ili na jeziku
- suhog grla
- prehlade
- groznice
- peckanja
- lošeg zadaha
- lošeg okusa u ustima

Zadnja dva simptoma posebno se odnose na stomatološke i gastrointestinalne tegobe. Žuti jezik ponekad može biti posljedica konzumacije antibiotika. U nekim situacija žuti jezik posljedica je urinarne infekcije.

Bijele naslage na jeziku liječenje

Liječenje bijelih naslaga na jeziku ovisi o uzroku nastajanja naslaga. Većinom je naslage dovoljno ukloniti čistačem jezika, ali ponekad je bijeli jezik posljedica ozbiljnog oboljenja koje je na samom početku potrebno identificirati kako bi se uzrok mogao uspješno tretirati.

Izvor: krenizdravo

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: