28.08.2015 u 9:13 | Zdravlje | Komentari

Prirodni čaj za skidanje otoka na nogama, zglobovima i stopalima

Peršun je prelijepa biljka koja može da se koristi na razne načine. Zna se da štiti od raznih bolesti. Peršun može da pomogne između ostalog i kada je u pitanju edem ili otok nogu i zglobova.

PHOTO:flickr/Suhail

PHOTO:flickr/Suhail

Šta je edem?

Termin “edem” odnosi se na zadržavanje tečnosti u tijelu. Ponekad, to može biti normalno da ima malo otoka u nogama, na primer, ako na poslu cio dan stojite ili sjedite ili tokom trudnoće.

Međutim, oticanje nogu i zglobova, poznato kao periferni edem, može da signalizira na bubrege, srčane insuficijencije, bolesti jetre ili određene lijekove koji mogu rezultovati zadržavanjem tečnosti.

Peršun je poznat prirodni diuretik i pomaže telu da se otarasi viška vode i soli.

Studija objavljena 2002. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacologi, pružila je značajne dokaze za korišćenje peršuna kao moćnog diuretika. Bogat je kalijumom. Mnogi hemijski lijekovi diuretički smanjuju nivo kalijuma u ​​organizmu, što je njihova negativna nuspojava.

Peršun je takođe snažan antioksidans i bogat je vitaminima A i C i dobar je izvor folne kiseline, koja je jedna od najboljih namirnica i nutrijenata koji štite od raka.

Recept za edem (otok):

Dr Džon R. Kristofer, predlaže da se popije najmanje dva litra jakog čaja dnevno od peršuna. Doza se može povećati na šolju čaja svakog sata.

Kada pravite čaj, koristite svježe svijetlo-zeleno lišće, zajedno sa korijenima i sjemenom.

Otkinite lišće i korijenje. Napunite ¼ šolje peršuna. Prelijte šolju ključalom vodom i neka odstoji 5 do 7 minuta. Procijedite čaj. Možete koristiti med i limun za poboljšanje ukusa.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: