20.01.2016 u 1:43 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Prevencija raka, oporavak pluća kod pušača… Ovo su najzdraviji čajevi na svijetu

Kina se smatra domovinom čaja – prvom zemljom u kojoj se čaj gajio i koristio, a potom proširio po cijelom svijetu. Prema predanju, čaj se u Kini pojavljuje daleke 2737. godine prije nove ere. Kultura čaja je nešto po čemu je Kina specifična i po čemu se prepoznaje, a pripremanje i pijenje čaja je mitski, neobičan i tajanstven doživljaj.

Rak-pluca

Jedno istraživanje je pokazalo da čaj od kamilice može produžiti životni vijek, a mi vam danas donosimo listu najzdravijih čajeva na svijetu!

Zeleni čaj

Zeleni čaj je odličan izvor moćnih antioksidansa. On sadrži vrlo visoku koncentraciju polifenola koji pomažu u prevenciji raka dojke, pluća i debelog crijeva. Zeleni čaj može pomoći i u prevenciji Alzheimerove bolesti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Đumbirov korijen

Pikantan i snažan, miris čaja od đumbirova korijena može pomoći kod liječenja jutarnje mučnine jer opušta mišiće želuca. Također potiče probavu jer pomaže pri razgradnji proteina. Čaj od đumbirova korijena može poboljšati i cirkulaciju jer opušta mišiće oko krvnih žila.

Čaj od mente

Čaj od mente može pospješiti rad probavnog sistema i smanjiti nivo stresa. Menta može pomoći i u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od nastanka depresije, hroničnog stresa i anksioznosti.

Loading...

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se smatra jednim od najzdravijih čajeva poznatih čovjeku. Naučnici su ustanovili da svakodnevna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u prevenciji niza stanja i poremećaja, a učinkovitom se pokazala i u njezi kože.

Čaj od brusnice

Čaj od plodova ove biljke najpoznatiji je kao borac protiv infekcija mokraćnih puteva. Osim toga snižava holesterol, pomaže kod srčanih bolesti, u liječenju čira i raka želuca i sprečavanju kvarenja zuba.

Crni čaj

Naučnici su ustanovili da osobe, koje dnevno piju dvije do tri šolje crnog čaja, imaju za 50 posto manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na one koji crni čaj piju rijetko ili nikako. Istraživanja su pokazala da crni čaj može pomoći u prevenciji oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem.

Čaj od limunove trave

Ovaj čaj ima osvježavajući okus limuna. Može pomoći pri uništavanju raznih bakterija i gljivica, pri smanjenju povišene tjelesne temperature te pri poboljšanju probave.

Čaj od listova kafe

Istraživanje koje su proveli američki naučnici, pokazalo je kako čaj od listova kafe može pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma. Ono što iznenađuje jest činjenica da listovi kafe sadrže iznimno visoku razinu antioksidansa i aktivni spoj mangiferin, za kojeg je dokazano da pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola, a istovremeno štite zdravlje neurona.

Izvor: radiosarajevo

Vaš komentar na članak: