09.11.2015 u 19:24 | Recepti, Zdravlje | Komentari

PREDUHITRITE I IZLIJEČITE GRIPU: Pripremite crnu bazgu i ne brinite, gripa vam ne može ništa

Bojite li se gripe i prehlade?

Izbjegnite ih uz bobice crne bazge koje su najbolji biljni lijek protiv virusa. Bazga je u našim krajevima vrlo rasprostranjena biljka i mnogi imaju običaj od njenih cvjetova pripremati sok. No, mnogi žive u zabludi kako su njeni crni plodovi otrovni i zato neupotrebljivi.

Istina je da oni mogu izazvati mučninu i povraćanje kada se konzumiraju sirovi, no ako se beru zreli i termički obrade, potpuno su bezopasni i štoviše vrlo zdravi.

bazga-pixabay

Od njih se mogu pripremati sokovi, kompoti i džemovi. Najkorisniji su kao ljekoviti pripravci u obliku čaja, sirupa ili tinktura. Bobice bazge toliko su potentne da bi na njih prvenstveno trebalo gledati kao na lijek, a ne hranu. Male bobice velike nutritivne vrijednosti

Bobice bazge (lat. Sambucus nigra) sadrže koncentrirane količine:

- vitamina C
- beta karotena
- flavonoida
- voćnih kiselina
- antioksidanata polifenola
- antocijanina

Loading...

Prema svojoj nutritivnoj vrijednosti mogu se mjeriti s borovnicama i jagodama, a organizam ih bolje iskorištava nego crni ribizl.

Bobice bazge imaju gotovo jednako visoku koncentraciju antioksidansa kao i plodovi aronije i 5 puta veću od plodova borovnice. Smatra se da antocijanini u bazgi poboljšavaju imunitet poticanjem proizvodnje citokina – proteina koji pomaže regulirati imunološke reakcije u tijelu.

Ekstrakt bobica bazge – pobjednik nad gripom

Ono što posebno privlači znanstvenike je ekstrakt bobica bazge. On vrlo učinkovito djeluje na virus gripe.
Studije su pokazale kako ekstrakt bobica bazge ima snažne antivirusne spojeve i visoke količine bioflavonoida koji pomažu u borbi protiv gripe.

Ekstrakt bazge je dobro znanstveno istražen, te je potvrđeno kako podiže imunitet i zaista pomaže kod prehlade i gripe.

U laboratorijskim testiranjima, ekstrakt bobica bazge djelovao je bolje od ehinaceje, za koju se također zna da ubrzava izlječenje infekcija. Dokazano je kako je ekstrakt bazge učinkovit u skraćivanju i smanjivanju simptoma gripe tipa A i B. Kontrolirana studija tijekom pošasti gripe tipa B u Panami otkrila je kako su u 2 dana uzimanja ekstrakta bobica bazge nastupila značajna poboljšanja kod 93,3% oboljelih.

U istom razdoblju od 2 dana potpuno izlječenje je postignuto kod gotovo 90% ispitanika, naspram placebo skupine koja se izliječila tek za 6 dana.

Široka primjena i snažni rezultati

Bobice bazge imaju snažno antivirusno djelovanje, a pokazale su obećavajuće rezultate i kod drugih vrsta virusa – uključujući herpes simplex i HIV.

Bobice bazge zbog općeg djelovanja na imunitet pomažu kod širokog spektra bolesti:

- visokog kolesterola
- alergija
- tumora
- astme
- dijabetesa
- viška kilograma
- živčanih poremećaja
- bolova u leđima
- problema s mokrenjem i mjehurom

Doziranje

Ako osjećate virozu uzimajte jednu veliku žlicu ekstrakta bobica bazge 4 puta dnevno. Kod djece preporučuju se 2 velike žlice dnevno tijekom 3 dana. U liječenju gripe dobrodošle su sve vrste pripravaka od bobica bazge: sirup, matični sok, čaj, tinktura, ekstrakt.

Sami pripremite lijek od bobica bazge

Domaći sirup od bobica bazge

Sastojci:

- ¾ šalice sušenih bobica bazge
- 3 šalice vode
- ¾ šalice meda

Priprema:

Zakuhajte bobice bazge u vodi i kuhajte dok se količina tekućine ne smanji upola. Kada se mješavina ohladi umiješajte med. Ulijte sirup u sterilizirane boce i dobro ih začepite. Uzimajte 4 žlice na dan. Doze za djecu su upola manje.

Tinktura od bobica bazge

Izgnječite zrele bobice u staklenki i prelijte ih s rakijom, 2 prsta iznad površine bobica. Ostavite 6 tjedana na sjenovitom i toplom mjestu, povremeno protresite. Nakon 6 tjedana procijedite i možete konzumirati na isti način kao i sirup.

Terjak – stari slovenski narodni recept

Ovo je stari narodni recept za pripravak od bobica bazge koji se u Sloveniji koristio u liječenju prehlade i plućnih bolesti.

Zrele bobice bazge poškropite s malo šećera i ostavite 24 sata. Idući dan ih propasirajte i kuhajte na laganoj vatri minimalno sat vremena dok ne dobijete gusti ljepljivi sok. Kuhani sok pomiješajte s jednakom količinom šećera i spremite u staklenke. Tijekom bolesti konzumirajte ga nekoliko puta dnevno tako da dodate žličicu terjaka u 2 dcl vruće vode. Umjesto šećera možete koristiti med ili drugo prirodno sladilo.

Napomena
Trudnicama i oboljelima od autoimunih bolesti savjetuje se izbjegavanje pripravaka od bobica bazge.

Izvor: alternativa-za-vas

Vaš komentar na članak: