13.04.2016 u 20:42 | Recepti | Komentari

NIKAD ZDRAVIJI: Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i kvalitetan život

Surutku mnogi ne vole, ali kada saznate koliko je zdrava, pićete je svaki dan. Ona se koristila od davnina kao narodni lijek i može vam pomoći da se oslobodite različitih bolesti i tegoba.

sirutka

Dugo se smatralo da Norvežanke svoj savršen ten duguju upravo ovom napitku. Doktor Pavo Aviola je savjetovao ispijanje surutke za dug i kvalitetan život. Dokaz da je bio u pravu je engleski seljak Tomas Par koji je navodno pio surutku svaki dan i živeo je 152 godine.

Sastav i svojstva surutke

Surutka je pogodna za sve uzraste. Po sastavu je slična majčinom mlijeku, pa se može koristiti kao zamjena za mlijeko kod odojčadi.

Loading...

Ova tečnost sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, kao i brojne vrijedne enzime i amino-kiseline. Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, pa se preporučuje osobama koje vode računa o ishrani.

Najzdravije piće za čišćenje jetre

Čista jetra je ključ dobrog zdravlja, a surutka je moćno sredstvo za uklanjanje toksina. Pomaže kod ciroze i omogućava duži i kvalitetniji život.

Pored toga, surutka se koristi protiv hroničnog umora, stresa, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, pada imuniteta, problema sa želucem, kandidom itd.

Kao moćan antioksidant, surutka pomaže i kod problema sa štitnom žlijezdom, kod upornih upala i Parkinsonove bolesti.

Sportisti je često koriste za bolju izdržljivost, a dame za gubitak suvišnih kilograma. Puna je elektrolita, hidrira tijelo i daje energiju.

Preporučuje se kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Osim što se pije, surutka se koristiti i za njegu kože i kose, u pripremi peciva, poslastica i smutija i sl.

Ne preporučuje se više od 1,5 dl surutke tri puta na dan za početak, ali vremenom se ova doza može povećati i do 1 l dnevno.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: