23.06.2016 u 20:16 | Featured, Zdravlje | Komentari

Opasne vrućine! Ovi simptomi su najava skorog srčanog udara

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi da se on bliži ne moraju uvijek biti burni već su i vrlo tihi. Razlikuju se ponekad kod muškarca i žena

bol-srca

Tijekom velikih vrućina koje mnogi ljudi teško podnose javi se bojazan da će nam vrućina narušiti zdravlje, a među najvećim je strah od srčanog udara. Kad se uzme u obzir da svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara, strah je tim veći. Unatoč napretku znanosti i medicine te svijesti o očuvanju zdravlja, u zapadnom su svijetu bolesti koronarnih arterija odgovorne za najviše smrtnih slučajeva.

- Kao kardiokrirurg više se bavim posljedicama srčanog udara nego njegovim uzrocima, ali mogu reći da ljeto nije nimalo rizičnije doba za srčane bolesnike nego zimski uvjeti. I ljeti i zimi treba se držati nekih pravila i provoditi uobičajene zdravstvene kontrole. Za ljeto vrijedi opći savjet – da se pije dosta tekućine i da se ne ide na izravno sunce. U mojem poslu zaista nema nikakve razlike između ljeta i zime niti je više pacijenata – rekao nam je kardiokirurg dr. Željko Sutlić iz KB-a Dubrava.

Najčešći je uzročnik srčanog udara ateroskleroza koja zahvaća koronarne krvne žile, a ne doba godine, pojašnjava. Ateroskleroza je nakupljanje masnog materijala na unutrašnjim stijenkama arterije koji uzrokuje da njome više ne protječe dovoljno krvi. Ako zahvati koronarne arterije koje opskrbljuju srce može nastupiti srčani udar. Tada odumire dio srčanog mišića zbog prestanka dotoka dovoljno krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića.

- Da se to ne bi dogodilo važno je redovito kontrolirati krvni tlak, pa nije loše ni nabaviti tlakomjer da biste mogli redovitije pratiti tlak. Treba i redovito kontrolirati šećer, a dijabetičari moraju držati svoju bolest pod kontrolom – ističe dr. Sutlić neke od koraka koje možemo poduzeti u održavanju zdravlja srca.

Loading...

Mnoga su istraživanja potvrdila da se sa sniženjem previsokog krvnog tlaka naglo smanjuje i rizik od infarkta, jednako kao i s reguliranjem glukoze u krvi. Rizični su faktori i psihički i emocionalni stres udruženi s tjeskobom, pa treba poraditi na tehnikama opuštanja te ih uvesti u svakodnevni raspored. Važno je regulirati tjelesnu težinu i riješiti se suvišnih kilograma, osobito naslaga masnoća na trbuhu i postati aktivniji.

Tjelesna neaktivnost slabi kondiciju te pogoduje debljanju i povišenju razina masnoća u krvi. Održavanje optimalne težine uz uravnoteženu prehranu i primjerena fizička aktivnost jako su važni za sprečavanje koronarnih bolesti i održavanje zdravlja srca, ističe dr. Sutlić.

Prehrana s mediterana Dobrobiti mediteranske dijete, poput zaštite od kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti, dokazane su 1950-ih, a nove studije pokazuju da smanjuje nastanak tumora.
Kretanje je pola zdravlja Hodanje u trajanju od 30-ak minuta dnevno, vožnja bicikla umjesto vožnja automobilom ili korištenje stepenica umjesto dizala koraci su za očuvanje zdravlja srca.
Pijte vodu i to ne hladnu Ljeti ne čekajte da se pojavi osjećaj žeđi nego pijte vodu čiji će vam unos odrediti liječnik. Važno je izbjegavati sokove i napitke s kofeinom. Tekućina ne smije biti hladna.
Pravila za jako srce Izbjegavajte nikotin, posebno zasoljenu hranu i sol uopće. Jedite svježe voće i povrće svaki dan te izbjegavajte mast, šećer i bijelo brašno te brzu hranu i alkohol.
Ne naporu, da odmoru Ljeti se preporučuje izbjegavanje boravka na suncu od 10 do 17 sati. Također, važno je izbjegavanje većih tjelesnih napora i poštivanje potreba tijela za odmorom.
Jedi zdravo Izbjegavajte hranu s puno kolesterola, poput svinjetine i jela s roštilja. Barem tri puta tjedno jedite ribu, a voće i povrće neka čine dio u barem tri obroka na dan.
Srčani udar u žena može se javiti s jednim, tihim simptomom

Žene mogu iskusiti sve simptome, ali i samo jedan u slučaju srčanog udara. Iako mogu imati i opisane tipične tegobe, češće opisuju bolove u leđima ili čeljusti, kratak dah, žgaravicu, mučninu ili kronični umor. Stariji i oboljeli od dijabetesa također mogu imati vrlo blage simptome, čak i ako su vrlo blagi trebaju potražiti hitnu liječničku pomoć.

Čuvajte se bola u želucu, ali i jake vrtoglavice

Simptomi mogu biti jako različiti, od samo lagane nelagode u prsima pa do razdiruće boli. Bez obzira na jačinu, zovite Hitnu pomoć osjetite li nelagodu u grudima – može se osjećati kao lagana bol, pritisak ili stezanje u grudima koje traje dulje od nekoliko minuta, a može i dolaziti u valovima.

Reagirajte i osjetite li nelagodu koja se širi u ramenima, rukama, leđima, zubima i čeljusti. Može biti riječ samo o boli bez nelagode u prsima. Pritisak u prsima može pratiti vrtoglavica i slabost uz osjećaj da ćete se onesvijestiti te vas može obliti hladan znoj.

Za vježbanje se odjenite lagano i nosite kapu

Ne želite li ljeti prekinuti vježbanje dogovorite se da vježbate s prijateljima, u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Odjenite laganu obuću i odjeću, Stavite kapu i sunčane naočale. Pijte dovoljno prije vježbanja tijekom i poslije njega. Također, dok ste na odmoru, ne ulazite vrući u more.

Temperatura u domu ne smije biti preniska

Oprezno i s uređajima za klimatizaciju koje treba namjestiti tako da temperatura u prostoriji u kojoj boravite većinu remena ne bude 7°C niža od vanjske temperature. Prije izlaska potrebno je postepeno prilagođavanje.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: