06.08.2015 u 21:19 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

POLIPI NA DEBELOM CRIJEVU: Simptomi i liječenje!

Polipi na debelom crijevu su dobroćudne izrasline koje se stvaraju u unutrašnjosti debelog crijeva i većinom su bezazlene prirode, ali neke od njih s vremenom mogu poprimiti i maligni oblik – rak debelog crijeva.

polipi_na_debelom_crevu_simptomi1

Zato je veoma važno da se blagovremeno otkriju, prate i liječe. U nastavku članka saznajte šta ih uzrokuje, koji su simptomi oboljenja, koja se ishrana preporučuje i kako ih liječiti uz pomoć ljekovitog bilja..

ZAŠTO NASTAJU POLIPI NA DEBELOM CRIJEVU

Polipi na crijevima su veoma rasprostranjeni u razvijenim zemljama,smatra se da ih ima svaki treći čovjek stariji od
70 godina. Postoji mnogo potencijalnih uzročnika ove tegobe, a neki od njih su nasljeđe, upalne bolesti crijeva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, gojaznost, hronična opstipacija (zatvor), manjak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerna upotreba alkohola i nepravilna ishrana (manjak vlakana, a previše masti i industrijski prerađena hrana).

Osim toga, rizik od nastanka polipa znatno se povećava s godinama. Polipi na debelom crijevu se svakako mogu i izbjeći, tj šanse za njihov nastanak mogu biti veoma male, ukoliko se hranite zdravo i regulišete vašu ishranu, bavite se rekreativno sportom i sa vremena na vrijeme prekontrolišete vaša zdravlje.

Pravilna ishrana i unos veće količine tečnosti tokom dana su ključ za sve naše tekobe, naročito za bolesti crijeva, stoga na te dvije stvari obratite najviše pažnju. Prema statističkim podacima, skoro svaka druga osoba tokom života ima tegobe sa debelim crijevom, a glavne krivce smo već naveli..

FUNKCIJA DEBELOG CRIJEVA

Debelo crijevo je završni deo digestivnog trakta i nastavlja se na tanko crijevo odakle prihvata sadržaj iz kojeg apsorbuje vodu i soli. U njemu je nastanjeno bezbroj bakterija čiji je zadatak da sintetizuju vitamine koje organizam potom apsorbuje. Budući da je je to jedan od glavnih organa zaduženih za detoksikaciju, pravilno funkcionisanje debelog crijeva od ključnog je značaja za naše opšte zdravlje.

Štetne materije kao što su razne bakterije, prehrambeni aditivi, pesticidi, zagađivači okoline, hemikalije i lijekovi filtriraju se kroz interni detoksikacioni proces i eliminišu se kroz naša crijeva. Međutim, usljed pretjeranog izlaganja toksinima koji u organizam dospijevaju putem vazduha, hrane i vode, kao i nedovoljnog unošenja adekvatne vlaknaste hrane te prekomjerne konzumacije alkohola i kofeina, dolazi do poremećaja u radu debelog crijeva i raznih tegoba.

Takođe, krivci mogu biti i stres, nedostak vježbanja i pretjerano korišćenje antibiotika i lijekova. Kada se poremeti unutrašnji detoksikacioni proces, toksini cirkulišu u krvi umjesto da budu eliminisani kroz debelo crijevo, što uzrokuje čitav niz ozbiljnih zdravstvenih problema kakvi su i hronična opstipacija, ulcerozni kolitis, polipi na debelom crijevu i karcinom..

POLIPI NA DEBELOM CRIJEVU SIMPTOMI

Polipi crijeva obično ne izazivaju nikakve simptome naročito u svom ranom stadijumu i ukoliko su sitni tj. malih dimenzija. Upravo iz tog razloga savjetuju se rutinski pregledi nakon 45. godine života. Ipak, u pojedinim slučajevima simptomi polipa na debelom crijevu mogu se javiti u vidu zatvora-opstipacije, čestih dijareja(proliva) ili otežanog pražnjenja crijeva, rektalnog krvarenja, jakih bolova u stomaku, povraćanja,mučnine i gubitka tjelesne težine.

Stoga ukoliko primjetite neke od ovih znakova, obratite pažnju, naročito na izgled stolice i po potrebi idite ljekaru. Krvarenje iz debelog crijeva nikako nije za zanemarivanje, iako se ono vrlo često dovodi u vezu sa hemoroidima koji su gotovo najčešća tegoba savremenog čovjeka zbog sjedenja i nezdravog života.

Ukoliko posumnja na hemoroide, ljekar obično pored redovnog pregleda predlaže i da se uradi rektoskopija. Međutim ona nije dovoljna da bi se dijagnostikovali polipi na debelom crijevu jer se analizira svega 20-25 cm od završnog dijela debelog crijeva, tako da nam je neophodan kolonoskopski pregled jer on daje uvid u kompletnu situaciju.

KOLONOSKOPIJA DEBELOG CRIJEVA

Ljudi se generalno plaše kolonoskopije, smatraju da je ona izuzetno bolna i da neće izdržati sam pregled. To nije baš tako i rekli bismo da je malo predimenzionirano, jer kako se kaže ”u strahu su velike oči”. Kolonoskopija debelog crIJeva je više nelagodan i neprijatan, nego bolan pregled crijeva tako da imate i to u vidu.

Ako vam je vaš ljekar preporuči, treba da se izvrši pravilna priprema za kolonoskopiju, po tačnom rasporedu i satnicama kada je i neophodno potpuno klistiranje – čišćenje crijeva. Vi to prihvatite obavezno, savladajte strah, jer ćete uraditi puno toga za svoje zdravlje i prevenciju sa ovim pregledom koji ne traje dugo.

Loading...

Ukoliko gastoenterolog primjeti polip za vrijeme kolonoskopije, on ga vrlo jednostavno hvata sa omčom i vadi zajedno sa koloskopom napolje. U slučaju da su polipi na debelom crijevu većih dimenzija, da se ne mogu prihvatiti sa omčom i ako se nalaze na široj bazi crijeva, neophodan je operativni zahvat tj. operacija polipa i hospitalizacija takvog pacijenta..U slučaju da ih ljekar ne primjeti i da ih nemate još bolje po vas, jer će pregled biti potpuno bezbolan. Sada ćemo reći i riječ dvije o prevenciji za gotove sve bolesti crijeva..

HRANA BOGATA VLAKNIMA ZA PRAŽNJENJE CRIJEVA

Bez obzira na vrstu problema, bili to polipi na debelom crijevu, hemoroidi ili karcinom, prvi savjeti ljekara uvijek se tiču pravilne ishrane. Prije svega, treba smanjiti unos masti, namirnica životinjskog porijekla, proizvoda od bijelog brašna i šećera, alkohol, industrijski hranu i onu izloženu dugotrajnoj termičkoj obradi. Sa druge strane, preporučuje se unos što veće količine povrća i voća koji su bogati vlaknima, kao i integralnih žitarica, mahunarki, sjemenki i jezgraslih plodova.

Savjetuje se upotreba hladno cijedjenog maslinovog ulja, a dozvoljeno je i umjereno konzumiranje nemasnog mesa i morske ribe. Po dragocjenim sastojcima prednjače kupus, brokoli, prokelj, kelj i karfiol: konzumiranje kupusnjača samo jednom u dvije nedelje dvostruko smanjuje rizik od nastanka malignih tumora, a glavni antikancerogeni sastojci iz ovog povrća jesu indoli.

Vlakna iz jabuka, krušaka, banana, suvih šljiva, kajsija, šargarepe, pasulja i bijele opne na agrumima, poznata su pod nazivom pektini, a njihovo preventivno dejstvo sprečava da razvoj bolesti kakve su polipi na debelom crijevu i rak, ove tvrdnje su i naučno dokazane. Redovno konzumiranje lanenog sjemena pomaže pražnjenje crijeva, a na duge staze smanjuje rizik od nastanka polipa i kancera.

Vrlo je važno istaći da one mogu da ispolje blagotvorno dejstvo samo ukoliko konzumirate mljeveni lan. Zato svakodnevno uz obrok pojedite supenu kašiku lanenih sjemenki i ne zaboravite da unesete dovoljno tečnosti tokom dana (najmanje osam čaša vode).

POLIPI NA DEBELOM CRIJEVU LIJEČENJE BILJEM

Kada su nam polipi debelog crijeva već dijagnostikovani, izuzetno je važna dosljedost u pravilnoj ishrani i prevenciji. Napomenuli smo već na koji način se polip može odstraniti za vrijeme kolonoskopskog pregleda. Ono što nakon toga slijedi je slanje uzorka na analizu.

Ukoliko se utvrdi da su polipi na debelom crijevu bili dobroćudni, nije potrebna terapija medikamentima, ali je poželjno sa vremena na vrijeme ponoviti kolonoskopski pregled – najbolje je jedanput u dvije godine, ali vi to možete uraditi i na godišnjem nivou jednom.

U slučaju da nisu dobroćudni tumori već da se primjete i promjene na stanicama – predkanceroza, obavezna je terapija u dogovoru sa ljekarom i redovni pregledi. Stoga i sljedi zaključak da se ove izrasline na zidovima crijeva, obavezno odstranjuju kako se ne bi razvili u rak..Fitoterapeuti takođe preporučuju brojne čajne mješavine za liječenje polipa, evo i nekoliko recepata:

KANTARION I HAJDUČKA TRAVA

Pomješati po dvije kašike lista i cvijeta kantariona, lista i cvijeta hajdučice i po supenu kašiku lista matičnjaka, lista bokvice, lista nane, lista žalfije i lista koprive, pa sve preliti sa 1,2 1 ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minula. Procijediti i piti po šolju čaja prije i poslije svih glavnih obroka u toku dana….

BIJELI SLEZ I BOROVE IGLICE

Polipi na debelom crijevu se mogu liječiti i uz pomoć ove domaće čajne mješavine: Pomiješati po dvije supene kašike sitno isjeckanih cvjetova bijelog sleza, borovih iglica i po jednu supenu kašiku cvijeta i lista od kantariona, lista ranjenika, lista koprive , lista nane i lista žalfije, pa sve preliti sa 1,6 litara proključale vode i ostaviti dobro poklopljeno da odstoji sat i po vremena. Procijedite i pijte u toku dana.

PIREVINA I KIČICA

Pomješati po 4 kašike rizoma pirevine i po kašiku kantariona, hajdučice, kičice, koprive ibokvice, pa sve preliti sa 1,6 litara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procijediti i piti u toku dana umjesto vode.

Nadamo se da ste saznali šta su i kako se liječe polipi na debelom crijevu, a mi vam preporučujemo i članak tvrda stolica kod odraslih…

Izvor: dijetamesecevemene

Loading...

Vaš komentar na članak: