31.01.2019 u 10:43 | Zdravlje | Komentari

Pojedite tri jajeta dnevno i tijelo će vam biti zahvalno! Evo što će vam se dogoditi

Poznato je da su jaja veoma korisna za pravilno funkcioniranje organizma. Međutim, nutricionisti su podijeljenih mišljenja. Neki smatraju da bez jaja nema dobrog zdravlja, dok drugi tvrde da su jaja izravan put do kolesterola.

jaja

Istina je da su jaja vrijedan izvor korisnih tvari koji su neophodni za zdrav i skladan rad tijela. Jedno kuhano jaje sadrži vitamine A, B5, B6, B12, D, E i K, zatim fosfor, selen, kalcij, cink i folnu kiselinu. Dakle, u samo 77 kalorija postoji gomila hranjivih vitamina i minerala.

No, što će nam se dogoditi ako pojedemo tri jajeta svakog dana?

1. Rast će kolesterol

Loading...

Jaja su izvor korisnog tipa kolesterola koji se kroz tijelo brzo prenosi do jetre. Dakle, jaja ne povećavaju količinu kolesterola u krvi, nego, naprotiv, smanjuju.

2. Ojačat će nam mišići

U prosjeku, jaja sadrže samo 72 kalorije, a većinom su proteini. Pomažu u izgradnji i regeneriranju stanica. Jaja su odlična za one koji se žele “napumpati” ili jednostavno – biti u dobroj formi.

3. Ojačat će nam kosti

Životinjski protein ima pozitivan učinak na gustoću i opće stanje ljudskih kostiju. On zadržava kalcij i ne dozvoljava mu da se “ispere” iz tijela.

4. Poboljšat će nam se vid

U jajima postoje antioksidansi koji imaju dobar učinak na zdravlje očiju. Sprječavaju degenerativne procese u tijelu i pomažu da sačuvamo dobar vid.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: