08.04.2018 u 10:30 | Zdravlje | Komentari

Počinje sezona alergija: Kako ublažiti simptome, spriječiti i liječiti alergije?

Proljeće je period kada su alergijske bolesti najizraženije. Razlog tome su inhalatorni alergeni, tzv. poleni drveća i trave koji se na našim prostorima javljaju već u februaru kada počinje cvijetati lijeska. Nakon toga pupaju breza i hrast, a krajem marta i početkom aprila cvijetaju trave. Krajem ljeta budi se i ambrozija.

ambrozija-1-1

Prema riječima prim. dr. Teufika Hadžiosmanovića, specijaliste za plućne bolesti, svake godine je sve više osoba, pretežno mladih, koji pate od alergija. Iako nije riječ o ozbiljnoj bolesti, sa alergijom se teško nositi jer narušava kvalitet života.

“Alergijske bolesti su u epidemijskoj navali. Alergija je odgovor imunološkog sistema na podražaje iz okoline. Kad organizam alergičara dođe u kontakt sa alergenom dolazi do reakcija koje se različito manifestiraju. Kod oboljele osobe iz nosa curi bistri sadržaj, oči su crvene i svrbe, a javlja se i kihanje u salvama. Posebno težak simptom je svrbež u sluznici nosa. Daleko teže stanje je alergijska astma koju karakterišu napadi kašlja i otežanog disanja”, kazao je Hadžiosmanović.

Ovakva stanja liječe se na različite načine. Alergijske bolesti su, prvenstveno bolesti mlađe populacije, a osim imunološkog i genetski faktor ima veliku ulogu.

“Alergija je bolest koja se može uspješno držati pod kontrolom. Lijekovi koji se daju inhalatorno, pumpice, sadrže malu količinu korkitosteroida, pa ne mogu naštetiti. Međutim, ako se uzimaju tablete, one mogu izazvati krvarenje, tuberkulozu, hipertenziju, trombozu, pa čak i dijabetes. To su moćni lijekovi koje treba uzimati uz obavezni nadzor ljekara”, naglasio je Hadžiosmanović.

Koncentracija polena u zraku najveća je ujutro, tokom vedrih i vjetrovitih dana, pa u tom periodu smanjite boravak vani, upozorava dr, Hadžiosmanović .

Izvor: alfa

Vaš komentar na članak: