24.02.2018 u 11:12 | Zdravlje | Komentari

‘Pobijedila sam rak, ali gotovo su me ubile nuspojave liječenja’

Njezin liječnik nije odmah shvatio da Virginia ima tumor pa je narastao do veličine teniske loptice. Nakon dvostruke mastektomije pojavio se limfedem – stanje koje vodi prema po život opasnoj infekciji

zena-rak

Virginia Harrod (52) iz Kentuckyja, odvjetnica, političarka i farmerica opisala je agoniju koju je prošla, od dijagnoze raka dojke do opasne infekcije zbog koje joj je život visio na koncu. Nakon dvostrukog kirurškog zahvata, mastektomije, kada su joj odstranili tkivo iz obje dojke, kod nje se pojavio limfedem. To je stanje u kojem se limfna tekućina nakuplja u ruci, a kod ove hrabre žene je uzrokovala infekciju kože koja se proširila.

Godinu dana konstantno je uzimala antibiotik koji joj je stajao u torbici i bila je priključena na njega, uz to je nosila i kompresijsku navlaku, čak i kada je išla u krevet. Mislila je da više nikada neće normalno živjeti.
Prisjetila se kako je saznala da ima opaku bolest. Imala je 47 godina kada je napipala kvržicu u prsima, no njezin ginekolog to nije shvatio ozbiljno, rekao je: “Sve ste stariji, događat će vam se promjene u dojkama”.

- Vjerovala sam mu jer on je bio stručnjak, a ja sam bila odvjetnica
- rekla je.
Do 2014. godine njezin rak je ušao u treći stupanj – duktalni tumor je bio veličine teniske loptice. Odmah je krenula s jakom kemoterapijom, dobivala je dva različita lijeka u dvostrukim dozama. Međutim, onkolozi nisu shvatili da je njezin rak otporan na kemoterapiju te samo i dalje raste.

Režim liječenja je prekinut tako da je kemoterapiju primala samo petkom. Ostale dane je odlazila na posao i radila, iako se, priznaje, nije osjećala sjajno. Konačno, ona i njezin tim onkologa odlučili su da je dvostruka mastektomija jedino rješenje. I to su napravili.

Loading...

Više od godinu dana nakon zahvata primijetila je da joj je desna ruka veća od lijeve, imala je neki čudan mjehur. Mislila je da je to osip. Pravu istinu saznala je na kontroli kod liječnika.

- Kada je vidio ruku imao je užasnut izraz lica. Rekao je: “To nije osip, to je celulitis, ozbiljna bakterijska infekcija kože” – prisjetila se Virginia Harrod.Liječnik joj je objasnio da je oticanje posljedica kroničnog stanja pod nazivom limfedem, zbog kojeg je osjetljivija na infekcije te da je to za mnoge žene cjeloživotna bitka. Kod nekih bolna oteklina splasne.

Kazao joj je kako je celulitis uobičajen kod ljudi s limfedemom jer uzrokuje pucanje kože čime tkivo postaje izloženo bakterijama kao što su streptokok i stafilokok. Ako se ne liječi, ovo stanje se može razviti u po život opasnu sepsu.

Virginia je zbog infekcije u bolnici bila nekoliko puta. Zadnji put u veljači 2016. godine kada joj je ruka tolika natekla da joj se nisu vidjeli zglob, lakat i kosti. Tada su joj uveli kateter spojen na antibiotik koji je nosila u torbici i bila konstantno spojena na njega. Nosila je i kompresijske navlake za ruke.

Kako je vrijeme prolazilo, postala je zabrinuta da će postati otporna na antibiotike jer su u njezino tijelo ulazili bez prekida pa se počela raspitivati o alternativama. Saznala je za eksperimentalnu transplantaciju limfnih čvorova koju je obavljao liječnik u Centru za karcinom Memorial Sloan Kettering u New Yorku.

U srpnju 2016. godine dr. Joseph Dayan transplantirao joj je limfne čvorove iz desne ruke. Operacija je trajala sedam sati, a iz bolnice je puštena nakon nekoliko dana. Godinu i pol kasnije ona je nova žena, kaže da se osjeća mladom i zdravom. I dalje nosi kompresijske navlake za ruke.

- Istraživanja pokazuju da između 20 i 40 posto žena nakon operacije karcinoma dojke razvije neki stupanj limfedema. Lijek za limfedem ne postoji, no postoje postupci i tretmani njege kojima se simptomi limfedema, u obliku oticanja i smanjenog opsega pokreta, mogu prevenirati, a dođe li do pojave limfedema mogu se smanjiti i držati pod kontrolom – napominju na nismosame.com, stranici za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se liječe od nje.

Što je limfedem?

To su objasnili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Na istom linku, osim više detalja o ovom stanju, možete pronaći i savjete te vježbe kako si kod limfedema olakšati život.

“Limfedem ruke javlja se zbog nakupljanja tekućine bogate bjelančevinama u mekim tkivima. Radi nakupljanja bjelančevina pojavljuju se otekline koje mogu uzrokovati i kroničnu upalu, trenutne i trajne promjene tkiva. Limfedem ruke često se javlja kod žena koje su mastektomirane (ako su operacijom otklonjeni limfni čvorovi). Zračenje pazušnih limfnih čvorova, ali i kemoterapija rizični su čimbenici pojave limfedema.

Limfedem može zahvatiti cijelu ruku ili dio ruke kao što je šaka, ručni zglob ili podlaktica, ovisno o funkcionalnom stanju limfnih žila, krvnih žila, mišića, ali i zdravstvenom stanju i razini tjelesne aktivnosti. Rizik za razvoj limfedema individualan je za svaku ženu. Limfedem se može pojaviti odmah nakon operacije ili čak godinama nakon nje.”

Znakovi limfedema su:

  • osjećaj težine u ruci
  • pojava otekline
  • smanjena pokretljivost šake ili cijele ruke
  • zatezanje odjeće samo na jednoj ruci
  • udubina nakon pritiska u području moguće otekline
  • osjećaj “zatezanja“.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: