25.10.2014 u 9:42 | Voće, Zdravlje | Komentari

Pet zdravstvenih problema koje limunada može uspješno riješiti [Zdravlje]

Mnogi limun smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, najprije zbog velike količine čudesnog vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan…

Limunada

Bubrežni kamenac

Kamenac u bubregu nastaje kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata. Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu, oko 8%, najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljice cijeđenog soka od limuna razređenog u sedam šoljica vode. Možete ga, ako baš morate, malo i zasladiti i piti svaki dan. Sa druge strane, valja misliti o samom uzroku problema što znači da biste trebali smanjiti unos soli i piti dovoljno tečnosti. 1.500mg soli dnevno dovoljno je za osobe od 9 do 50 godina.

Artritis

Mokraćna kiselina se u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 posto slučajeva kao natrijumov urat što uzrokuje artritis. Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscijedite sok od pola limuna u čaši vode te popijte prije doručka. Pijte još jednu čašu razrijeđenog limunovog soka prije ručka, večere i prije odlaska na spavanje.

Zatvor

Može biti prouzrokovan brojnim činiocima, uključujući neuzimanje dovoljno tečnosti, vlakana ili čak uzimanje previše mliječnih proizvoda. Za liječenje zatvora limunadom izmiješajte kašičicu soka s čašom tople vode i kašičicom meda.

Osjetljiv želudac

Pojeli ste obilan obrok, i važ želudac to najbolje ne podnosi. Muči li vas žgaravica, trebali biste da uzmete nešto što će pomoći probavi, a u tome su često uspješne kiseline u limunovom soku. Pomiješajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone u čaši vode. Takav napitak bi trebao pomoći.

Bol u grlu

Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže pri ublažavanju upale. Limunov sok takođe jača imunološki sistem. Sljedeći put kada osjetite nadraženo grlo, pokušajte sa limunadom. Iscijedite sok od limuna u šoljicu, napunite je toplom vodom i dobro promiješajte. Ispirajte grlo razrijeđenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.

Izvor: namirnice.ba

Vaš komentar na članak: