14.06.2017 u 17:52 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentari

PANIKA: Svi imate ovaj proizvod u kući, otkriveno da je užasno kancerogen! Bacite ga odmah!

Čuvamo svoje zdravlje i da bi smanjili rizik od nastanka karcinoma, izbjegavamo pušenje, pretjeranu količinu alkohola ili sunčanje u solariju. A možda nismo svjesni da je oko nas cijeli niz proizvoda, onih kojima peremo rublje, mažemo lice ili lakiramo nokte, osvježavamo zrak, a koji sadrže kemikalije za koje se zna da su kancerogene.

panika-f

Promjene staničnih DNK mogu dovesti do karcinoma. Ove promjene mogu biti nasljedne ili se javljaju kao rezultat izbora načina na koji živimo, zagađenja ili proizvoda kojima smo izloženi na poslu ili kod kuće. Čak i ako direktno ne mijenjaju DNK, kancerogene tvari mogu utjecati na stanice na način koji poslije dovede do problema.

Koristimo li proizvode koji sadrže kancerogene tvari povremeno, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik. Nemaju sve kancerogene tvari istu snagu, izlaganje pojedinima je osobito štetno. A ako karcinom imate u obitelji, rizik može biti vrlo visok. U svom se domu morate osjećati sigurno pa pogledajte neke od sljedećih stvari i razmislite o njihovoj eliminaciji.

1. Osvježivači zraka

Ako vaš dom ima neki loš miris, možda ćete posegnuti za osvježivačima zraka. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih kemikalija. U jednom osvježivaču zraka kojega ukopčamo u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno. Proizvodi s mirisima ne moraju imati etiketu s popisom sastojaka pa morate biti oprezni zbog rizika kojem se izlažete.

Loading...

2. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu sadržavati kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može štetiti respiratornom sustavu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je provela The Enviromental Working Group.

Želite li točno znati što ovi proizvodi sadržavaju, to bi moglo biti teško, na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je da tražite eco friendly ili zelene proizvode, iako, još uvijek morate paziti jer i oni mogu biti štetni i sadržavati kancerogene sastojke.

3. Mirisni omekšivači u listićima za sušilicu

Zahvaljujući ovim listićima, rublje iz sušilice izlazi mekano i mirisno. Ipak, miris u njima može predstavljati rizik za zdravlje jer toksini s listića prelaze na odjeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoliša testirala je 25 mirisnih proizvoda za kućanstvo. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći jer na puno proizvoda ne piše što točno sadrže.

4. Pesticidi

Ako imate problema s uzgojem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, vjerojatno koristite neke pesticide da pomognete rast i otjerate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

Ne zna se točno koji sastojci predstavljaju rizik, ali neke kemikalije kao glifosat česti su sastojak pesticida. Za glifosat WHO, Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je vjerojatno kancerogen, a Europska agencija za sigurnost hrane misli suprotno. Glifosat, svakako, utječe na ravnotežu hormona. Ako izaberete koristiti pesticide u uzgoju vašeg voća ili povrća, pazite barem da vam ne dotiču kožu.

5. Prehrambene boje

Svaka procesirana hrana, napitak, vitamin ili dijetetski nadomjestak sadrži umjetne boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upeterostručila.

Neke od prehrambenih boja nisu opasne za ljude, ali pojedini znanstvenici misle da im u hrani nema mjesta. Još je puno istraživanja potrebno da bi se ustanovilo kako boje djeluju na ljude, ali u međuvremenu možda bi ih bilo mudro izbjegavati.

6. Ogrlice protiv nametnika za kućne ljubimce

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojega šetate vani, sigurno ima ovu ogrlicu. Dvije kemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu izazvati i neurološka oštećenja kod djece.

Nakon dva tjedna nošenja kućni ljubimci mogu imati štetne razine ovih kemikalija na dlaci. To je opasno za djecu koja često dolaze u kontakt s krznenim kućnim ljubimcima. Studija je bila mala, testirano je samo 9 pasa i pet mačaka pa je potrebno još testiranja da se točno ocijeni koliko su opasne.

7. Vlažne kreme

Ovlaživanje kože svakodnevno je dobro za njegu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene kemikalije. Ovi uobičajeni prezervativi koriste se u tekućim puderima, kremama, i proizvodima protiv starenja. Parabeni spriječavaju rast bakterija i gljivica u proizvodima.

European Commission on Endocrine Disruption proglasila je ove kemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo može potencijalno izazvati tumore i druge poremećaje. Parabeni su otkriveni kod tumora dojke. Prema WebMD, parabeni utječu na estrogen, a previše estrogena može potaknuti rast tumora.

8. Sredstva za pranje rublja

Moramo prati odjeću, a sredstva za pranje vjerojatno imaju kemikaliju 1.4 dioksan, koje nema samo u sredstvima za pranje. Ima je u tekućinama za hlađenje automobila, kozmetici, sredstvima za kupanje pa čak i u zraku kojeg udišemo. Studije pokazuju da životinje izložene ovoj kemikaliji tijekom života vjerojatnije obolijevaju od tumora.

Malo je informacija kako ljudi reagiraju na izloženost 1.4 dioksanu tijekom svog životnog vijeka, ali se kemikalija smatra kancerogenom. The Huffington Post piše da je voda za piće jedan od najvećih izvora gdje smo izloženi ovoj kemikaliji. Znači, njezino potpuno izbjegavanje je posve nemoguće.

9. Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne trebaju brinuti. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda promisliti što koriste. Puno lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formalaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u salonima za manikuru i pedikuru pa je rizik još veći ako nokte ne lakirate sami. U velikom su riziku oni koji rade u industriji koja koristi formaldehide, a odlazak u salon za njegu ruku i nogu povremeno, neće štetiti.

10. Mirisne svijeće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih svijeća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod djece čiji su roditelji imali običaj da pale svijeće tijekom trudnoće ili perioda dojenja.

Izvor: telegram

Vaš komentar na članak: