10.05.2020 u 6:29 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Ovu biljku naberite što prije – Rusa je pravi Božji dar!

Rusa nije samo čuveni narodni lijek protiv bradavica, već se koristi i za čišćenje jetre, protiv astme, želudačnih i tegoba sa žučnom kesom.

rusa

Šta je rusa?

Rusa ili rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mlijeko, lastavičina suza (Chelidonium majus) je neobično ljekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Vjeruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom kako bi progledali (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na starogrčkom znači lasta). Vjekovima se ova biljka koristi u narodnoj medicine za liječenje katarakte i konjuktivitisa.

Rusa ima mnogostruko dejstvo

Stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Ruski naučnici potvrdili su viševjekovno narodno povjerenje u rus kad je u pitanju liječenje nekih malignih bolesti.

Rusa ulazi i u sastav čajnih mješavina za liječenje astme, bronihitisa i upornog kašlja zahvaljujući alkaloidu helidoninu koji sprečava spazam. Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo etarskog ulja. Tronedeljna kura čajnom mješavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Loading...

Liječenje bradavica

Za liječenje bradavica upotrebljava se svjež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinkutra ruse koja se priprema na sljedeći način:

Čistu teglu od 250 ml napununiti svježom iseckanom rusom pa preliti jabukovim sirćetom. Zatvoriti i ostaviti da stoji mjesec dana na tamnom mestu uz češće mućkanje. Procediti i nanositi na bradavice tri puta na dan. Takođe, ovom tintkurom možete nakvasiti komadić gaze i pričvrstiti je zavojem ukoliko imate više bradavica na malom području. Gazu je potrebno menjati 2 puta na dan. Preporučljivo je i piti ovu tinkturu (1 kafena kašičica na dan razblaženo vodom).

Rusu bi trebalo upotrebljavati obazrivo i strogo se pridržavati propisanih doza i vremenskog trajanja kure.

RECEPTI

Čajna mešavina za čišćenje jetre

Sastojci: rusa (Chelidonium majus) 50 g, korijen malsačka (Taraxacum officinale) 50 g, nana (Mentha piperita ) 50 g
Priprema: Sve biljke pomješati, pa 2 supene kašike smjese preliti sa 500 ml ključale vode, promješati, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procijediti i popiti nezaslađeno u toku dana. Kura traje tri nedelje.

Čajna mešavina protiv astme i alergija

Sastojci: rusa (Chelidonium majus) 50 g, dobričica (Glechoma hederacea) 50 g, bokvica (Plantago major) 50 g, podbel (Tussilago farfara) 50 g
Priprema: Sve biljke pomješati, pa 2 supene kašike smjese preliti sa 500 ml ključale vode, promješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procijediti i popiti po želji zaslađeno medom u toku dana. Piti dvije nedelje pa napraviti pauzu sedam dana, a zatim sve još jednom ponoviti.

Izvor: snagabilja

Vaš komentar na članak: