02.04.2018 u 20:41 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Ovih 7 izvora stresa uništava vam život svakodnevno – polako ali sigurno

Postoji sedam izvora stresa i negativnih emocija. Ovih sedam stresova uzrokuju vjerojatno 95%, pa možda čak i 99% nesreća koje ste ikad doživjeli. Kada jednom budete naučili da ih prepoznate, i da izađete na kraj s njima, osjećat ćete se bolje, optimističnije i vedrije u svemu što budete radili. Osjetit ćete da ste ponovo počeli da kontrolirate svoj život.

stres-zena

1. BRIGA – Prvi i najveći uzrok stresa je BRIGA. Briga je dugotrajan oblik straha prouzrokovan neodlučnošću. Često ljudi nauče da brinu od jednog od svojih roditelja i, ponavljajući obrazac tog zabrinutog ponašanja, postaju kronično zabrinuti. Oni se stalno brinu zbog nečega, gotovo sve vrijeme. A briga bilo koje vrste polako utječe na opadanje imuniteta i čini vas podložnim svim vrstama bolesti, od prehlade i gripa pa do infekcija i smrtonosnih oboljenja.

Vaša sposobnost da prestanete da brinete predstavlja polaznu točku u pogledu toga da zauzmete jedan zdrav, uravnotežen stav da bi vam sve ono što radite pružalo daleko više zadovoljstva.

2. SMISAO I SVRHA – Drugi uzrok stresa leži u nepostojanju smisla i svrhe u životu. Jednom riječju nemanje jasnih ciljeva kojima čovjek treba da teži. U poslu je glavni izvor stresa slaba organizacija vremena, koja je uvijek prouzrokovana nejasnim ciljevima i prioritetima. Ne možete izvanredno i efikasno planirati svoje vrijeme ako niste sigurni šta je to što želite da ostvarite. Vaš um je osmišljen na takav način da se osjećate zadovoljni sobom samo onda kada radite na tome da ostvarite nešto što vam je važno u životu.

Loading...

3. NEDOVRŠEN RAD – Svako od nas osjeća “neodoljivu potrebu za tim da završi započeto” ili “težnju ka tome da završi posao”. Osjećamo se sretnim i zadovoljnim kada završimo posao, ili kada postignemo cilj. A nesretni smo i pod stresom se nalazimo onda kada nešto ostavimo nedovršeno ili neurađeno. Započinjanje rada na nečemu što potom ostane nedovršeno, ili samo djelimično obavljeno, može da prouzrokuje kod vas veliki stres. Čak i to da promatrate nekoga tko nešto započne, po to ne dovrši, predstvalja stres.

Odugovlačenje je najrasprostanjeniji primjer nedovršenog rada. Kad god odugovlačite, posebno važne zadatke, vi doživljavate stres. I što je važniji zadatak ili odgovornost, to dožviljavate veći stres i više gubite svoj duševni mir. Ovaj stres se na kraju manifestuje na psihičkom planu u vidu nesanice, negativnih emocije i lakog uzrujavanja.

4. STRAH OD NEUSPJEHA – Ovaj strah se obično manifestira kroz neodlučnost, zabrinutost i brigu. Strah od neuspjeha je uvjetna reakcija naučena u djetinjstvu. Svatko se u izvjesnoj mjeri pribojava nekih stvari. Strah vas čini opreznim, što je dobro kada ste umjereni u tome. Ali onda kada strah od neuspjeha isuviše uzme maha, on može postati glavna prepreka na putu ka vašem uspjehu i sreći. Kada se suočite sa strahovima i krenete ka njima, oni počnu da iščezavaju i da se smanjuju. Ali kada uzmičete od osobe ili situacije koje se bojite, strah biva sve veći i veći sve dotle dok ne počne u potpunosti da dominira vašim životom.

5. STRAH OD ODBACIVANJA – Ovaj strah se javlja kada vam je previše stalo do toga da dobijete potvrdu od drugih ljudi. Strah od odbacivanja se obično nauči veoma rano u djetinjstvu kao posljedica obrasca ponašanja u okviru kojeg roditelji djetetu “uvjetuju ljubav.”

6. PORICANJE – Poricanje leži u samom jezgru stresa, nesreće i psihosomatskih bolesti. Poricanje je postupak osobe koja odbija da se suoči s neugodnom stvarnošću. Do toga dolazi onda kada ne želite da priznate da postoji netko područje života u kojem trpite neuspjehe. Tada pribjegavate tome da sve to odbijate da vidite i pretvarate se kao da je sve u redu. Međutim, ono što se u psihi nagomilava – ispoljava tijelo. Kada dovoljno dugo odbijate da vidite činjenice, to počinje da se manifestira na fizičkom planu. Poricanje dijela stvarnosti pokreće nesanicu, glavobolje, probleme s probavom, depresiju, izlijeve bijesa i često grozničave aktivnosti.

7. BIJES – Bijes je možda najdestruktivnija od svih emocija. Izlijevi bijesa mogu uzrokovati srčani napad, moždane udare, rasprsnu krvne žile, izazovu čir, migrene, astmu i kožna oboljenja svih vrsta. Nekontrolirani bijes uništava brakove i veze, uništava ličnosti djece u razvoju, doprinosi gubitku posla i karijere i predstavlja izvor više nesreća nego bilo koja druga emocija.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: