26.06.2019 u 14:03 | Zanimljivosti | Komentari

Invazija ne posustaje: Ovih 8 stvari komarci ne žele da znate o njima, a svakako biste trebali

Sezona komaraca u punom je zamahu i vi činite sve što je u vašoj moći da zaštitite sebe i svoju obitelj od ugriza ovih nasrtljivaca. U tome ćete biti kudikamo uspješniji nakon što otkrijete neke od njihovih dobro čuvanih tajni.

KOMARCI-864x600_tl
1. Komarci vole pivo

U vrućim ljetnim noćima nema boljeg osvježenja od mrzlog piva, ali pijte ga iza zatvorenih prozora! Zašto? Japanski znanstvenici ustanovili su da vas samo jedno pivo koje ste popili pretvara u pravu gozbu za komarce. Stručnjak za komarce dr. Grayson Brown, ravnatelj Laboratorija za entomologiju na Sveučilištu Kentucky, kaže da će ugljikov dioksid, koji izlazi iz piva kad ga otvorite, privući komarce jer komarci koriste ovaj plin da bi se približili sisavcima.

2. Tajice su im najdraži odjevni predmet

Možda ste pomislili da će vas ovaj pripijeni odjevni predmet dugačkih nogavica zaštititi od ovih dosadnih insekata? Pogrešno! Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Insect Science tvrdi da su upravo tajice jedan od nepoželjnijih odjevnih predmeta ukoliko se želite zaštititi od ugriza komaraca. Oni će vas jednostavno ugristi kroz njih! Bolji odabir je odjeća dugih rukava i nogavica, ali koja ne prianja uz tijelo jer otežava komarcima put do izloženih dijelova kože.

Loading...

Opuštena odjeća bolje će rashladiti vaše tijelo i na taj način komarce – koje privlači tjelesna temperatura – držati podalje od vaše kože.

3. Komarci ne vole dobro održavane vrtove

Omraženi ljetni napasnici ne vole miris čitavog niza lijepih mirisnih cvjetova i biljaka, uključujući ružmarin, matičnjak, lavandu, neven, bosiljak, paprenu metvicu i češnjak.

Ove štetočine imaju vrlo sofisticirane osjetilne mehanizme koji mogu biti preplavljeni aromom koju ispuštaju ove biljke. Ako ne mogu nanjušiti vašu kožu, krv ili znoj, tražit će druga mjesta.

4. Dovoljno im je samo malo ustajale vode…

Komarcima je dovoljan plastični čep ispunjen vodom da bi u njega položili jajašca. Redovito provjeravajte svoje terase i dvorišta i iz njih uklanjajte sve zaboravljene predmete u kojima stoji kišnica još od zadnjeg velikog kišnog nevremena. Također, voda je komarcima izvor hrane dok su u fazi razvoja – hrane se mnogim česticama koje voda sadrži.

5. Moguće ih je zadržati s druge strane prozorskog stakla

Vaš dom može biti slobodan od ovih nasrtljivaca ukoliko uložite nešto novca i truda u kvalitetnu zaštitu na prozorima i vratima. Također, popravite sve pukotine na stolariji – kroz njih se lako uvuku u vašu spavaću sobu.

Budući da komarci vole toplinu, uključite klima-uređaj kad god je to moguće. Ventilator koji stvara povjetarac ometat će ih u letenju, a istovremeno će u vašem domu održavati ugodnu i svježu atmosferu.

6. Ne vole vatru i dim

Malo je vjerojatno da će se komarci pridružiti zabavi oko ognjišta ili roštilja – dim im guši osjetila, a to im otežava da vas pronađu. Stručnjaci predlažu da u vatru ubacite grančice nekih biljaka za još bolji učinak: preporučuju lavandu, matičnjak, kadulju i citronelu.

7. Njihove ženke su proždrljive

Ženka će sisati vašu krv sve dok joj trbuh ne bude pun (oko 0.001 do 0.01 mililitara krvi). Ukoliko je prekinete u tom poslu, ona će jednostavno odletjeti i pronaći sljedeću žrtvu. Nakon što se napuni, ženka se odmara dva ili tri dana prije polaganja jaja. Nakon toga opet je spremna gristi i jesti.

8. Da mogu birati, odabrali bi krvnu grupu 0

Koliko ćete biti privlačni komarcima djelomično je i genetski uvjetovano, napominju stručnjaci. Neke od bakterija koje vaša koža proizvodi kada se znojite mogu biti osobito privlačne komarcima, baš kao i vaša krvna grupa. Istraživanja su pokazala da ih najviše privlače osobe s krvnom grupom 0.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: