25.01.2019 u 11:46 | Recepti, Zdravlje | Komentari

OVA ŽENA STAVLJA PLOŠKU KROMPIRA NA NOGU: Kada vidite zbog čega, uradit ćete ISTO!

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima širom svijeta.

Osim sto je izrazito ukusan i može se spremati na različite načine, krompir može poslužiti i kao lijek. Krompir posjeduje mnoga ljekovita svojstva.

krompir

Narodni lijekovi iz davnine s krompirom

  • Krompir je poznati lijek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra prije doručka naribaju jedan srednje velik sirovi krumpir i pojedu ga kako bi spriječili arterosklerozu.
  • Jedan stari lijek protiv trakavice preporučuje da se navečer jede krumpirova salata s uljem od oraha tri dana za redom.
  • U Rusiji su se čepići izrezani iz svježih krumpira stavljali u anus kao brzi lijek protiv hemoroida.
  • Sirov sok od krumpira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne dijelove tijela kod gihta, reume i lumbaga.
  • Kod povišenoga krvnog pritiska, kuhajte koru 4-5 krumpira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje procijeđene i rashlađene tekućine.

Unutarnja ljekovita upotreba krompira

Loading...

Kada se peče ili kuha na pari u kori, krumpir zadržava velik dio svoje prehrambene vrijednosti i lako se probavlja.

Budući da gotovo uopće ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele smršavjeti. Ipak, u narodnim lijekovima najviše se koristi sok sirova krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.

Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda djelotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s cijelim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.

Vanjska ljekovita upotreba krompira

Sok od sirova krompira umiruje upale i ubrzava zacjeljivanje kožnih infekcija, kroničnoga dermatitisa, rana i čirova.

Naribani krumpir pomiješan s maslinovim uljem uspješno se koristi za liječenje opeklina, opeklina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka.

Kora sirovoga krumpira dobar je oblog za rane i ozebline, a kada se stavi na sljepoočnice i protiv glavobolje i migrene.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: