06.03.2015 u 15:05 | Zdravlje | Komentari

Obavljate nuždu u sjedećem položaju? Kako WC školjka uništava vaše zdravlje

Tisućama godina svi narodi svijeta su osnovnu fiziološku potrebu, pražnjenje crijeva, obavljali na prirodan način, u čučećem položaju. Gotovo da nisu poznavali većinu današnjih crijevnih bolesti poput hemoroida, zatvora, raka crijeva i Kronove bolesti.

djevojka-sjedi-na-solji

A onda se moderna tehnologija munjevitom brzinom počela uvlačiti u sva životna područja, pa tako i u kupaonice. Stigle su moderne sjedeće školjke, a s njima i mnogobrojni zdravstveni problemi.

U današnje doba modernih i luksuznih navika, o čučanju tijekom pražnjenja crijeva se govori kao o staromodnom i neudobnom položaju. To je žalosno, jer prema najnovijim istraživanjima, upravo je sjedeći položaj tijekom vršenja nužde odgovaran za brojne bolesti današnjice.

Moderni WC-i donose cijeli niz bolesti

U izraelskom časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija o tome da je upravo sjedeći položaj prilikom pražnjenja crijeva kriv za visoku stopu oboljenja od…

hemoroida
upale crijeva
raka debelog crijeva
bolesti zdjelice
Kronove bolesti

Znanstvenici navode:

“Učestalost bolesti crijeva (hemoroidi, zatvor, upala slijepog crijeva, polipi, ulcerozni kolitis, sindrom iritabilnog crijeva) je slična kod južnoafričkih bijelaca i u populacijama bogatih zapadnih zemalja. U ruralnim područjima s tradicionalnim životnim stilom, ove bolesti su vrlo rijetke ili gotovo nepoznate.”

Klasičan način pražnjenja crijeva – sjedenje na WC školjci – je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz crijeva zahtijeva korištenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje.

Dok prilikom pražnjenja crijeva u čučećem položaju, bedra pritišću trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem.

Loading...

U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućuje jednostavnije i temeljitije pražnjenje crijeva, dok se vršenjem nužde u sjedećem položaju sadržaj crijeva ne može u potpunosti isprazniti.

Rezultat toga je česta potreba višekratnim posjetama WC-u.

Mnogo puta smo se uvjerili da od male djece, zbog njihovih instinktom vođenih postupaka, možemo puno naučiti, a instinktivna reakcija je prirodna i najčešće najbolja reakcija čovjeka.

Tijekom vršenja nužde sasvim mala djeca će instinktivno čučnuti kako bi ispraznila sadržaj crijeva, a taj je prirodni instinkt nažalost kod odraslih potisnut u drugi plan.

cucavac3

Mnoga istraživanja su potvrdila da je vršenje nužde u čučećem položaju jednostavnije i zdravije.

Izraelski liječnik, Dov Sikirov, obavio je istraživanje o bolestima probavnog sustava i prednostima čučanja, a rezultate je objavio na stranicama časopisa Digestive Diseases and Sciences.

Proveo je studiju na 28 zdravih odraslih dobrovoljaca raspoređenih u tri odvojena toaleta.

U prvom su dobrovoljci koristili školjku standardne visine od 41 cm, u drugom je školjka bila spuštena na visinu od 31 cm, a u trećem su dobrovoljci vršili nuždu na čučavcu.

Pomoću digitalnog tajmera snimano je vrijeme potrebno za potpuno pražnjenje crijeva.

Dr. Sikirov je otkrio da je volonterima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu školjku i nuždu obavili nakon 130 sekundi.

Prema tim podacima donesen je zaključak da postoji izravna povezanost s položajem tijela i teškoćama u pražnjenju crijeva.

Moderni WC-i doprinose razvoju hemoroida

Hemoroidi nastaju zbog upaljene vene donjeg dijela debelog crijeva i anusa, a između ostalog mogu biti posljedica naprezanja tijekom pražnjena crijeva, osobito kod ljudi koji imaju tvrđu stolicu.

Sjedeći položaj doprinosi slabijem i sporijem pražnjenju crijeva. Takav položaj zahtijeva i veće naprezanje.

Za razliku od sjedećeg položaja, pražnjenje crijeva u čučećem položaju je puno brže i jednostavnije, a naprezanje skoro nije potrebno.

Pogoršavaju upale crijeva

Sjedeći položaj tijekom vršenja nužde zateže mišić Puborectalis što sprječava potpuno pražnjene crijeva.

Preostali sadržaj u crijevima pogoduje razvoju infekcija, što rezultira upalama, a može dovesti i do karcinoma crijeva.

Kronov sindrom je kronična upalna autoimuna bolest crijeva, pri kojoj imunološki sustav organizma napada vlastiti probavni sustav.

Ubraja se u grupu IBD – inflammatory bowel diseases (upalne bolesti crijeva).

Australski istraživač Wallace Bowles svoja je istraživanja posvetio utvrđivanju povezanosti ljudskog zdravlja i načina pražnjenja crijeva.

Otkrio je sljedeće:

“Pokazalo se da crijevna upalna stanja pozitivno reagiraju na pražnjenje crijeva u čučećem položaju. Osobe s Kronovom bolešću potvrdili su značajno poboljšanje nakon već nekoliko tjedana, a s vremenom su nestali svi simptomi ove bolesti.”

Pogoduju urinarnim infekcijama

Baš kao i za temeljito pražnjenje crijeva, čučanje je najbolji položaj i za potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Kod žena je protok mokraće jači i lakši kada uriniraju u čučećem položaju.

U sjedećem položaju mjehur se nikada temeljito ne isprazni, a zadržavanje mokraće može dovesti do razmnožavanja bakterija, odnosno infekcija mokraćnog sustava.

Povezanost sa srčanim udarom

Jeste li znali? Veliki broj srčanih udara i smrti događa se upravo u kupaonicama.

Izraelski liječnik, Berko Sikirov proveo je više od 20 godina proučavajući posljedice prekomjernog naprezanja tijekom vršenja nužde u sjedećem položaju.

Objavio je članak u kojem opisuje usku povezanost između naprezanja i srčanog udara.

Prema njemu, bolesnici koji pate od akutnih koronarnih bolesti posebno su ugroženi.

U svom članku pojašnjava kako se naprezanje može izbjeći pražnjenjem crijeva u čučećem položaju, jer je u tom slučaju ono svedeno na najmanju mjeru.

Problemi s menstruacijom i toksični šok (TSS)

Kada žene obavljaju fiziološku potrebu u čučećem položaju, cjelokupna zdjelična šupljina je pritisnuta.

Tako olakšano se prazni mokraćni mjehur ali i sadržaj iz maternice za vrijeme menstrualnog ciklusa.

U sjedećem položaju, zbog nedostatka prirodnog “stiskanja”, jedan dio menstrualne tekućine ostaje u maternici, ovisno o veličini i stanju vrata maternice.

Uslijed dužeg zadržavanja krvi, u rodnici se u većoj količini razvijaju bakterije Staphylococcus aureus, a posljedica može biti toksični šok (TSS).

Japanci još uvijek “čuče”

Zanimljivost vezana za korištenje čučavca dolazi iz Japana.

Svi znamo da je Japan tehnološki div, ali čučavac je kod njih, osobito kod starije populacije još uvijek neizostavan dio kupaonice.

Osim zdravstvenih i higijenskih prednosti koje donosi čučeći položaj, Japanci ga naprosto obožavaju zato što im “štedi vrijeme”.

Interesantno je ali i mudro njihovo objašnjenje:

“Zahvaljujući čučanju tijekom obavljanja velike nužde, vrijeme koje provodimo u obavljanju fizioloških potreba znatno je skraćeno, što nam ostavlja puno više vremena za izvršavanje obaveza kao i za druženje s porodicom i prijateljima”.

Stolica Čučavac

cucevac01

Da biste prakticirali pražnjenje crijeva i uriniranje u čučećem položaju, ne morate se penjati na vašu krhku WC školjku ili renovirati kupaonicu.

Umjesto toga, tijelo možete dovesti u položaj sličan čučnju tako da tijekom sjedenja na školjki pod noge stavite posebnu stolicu Čučavac.

Stolica Čučavac je revolucionaran proizvod, dizajniran za improvizaciju klasičnog čučećeg položaja.

Zahvaljujući njoj koljena su za vrijeme sjedenja na WC školjci podignuta dovoljno visoko, čime je tijelo dovedeno u položaj čučnja.

To omogućuje brzo, lagano i temeljito pražnjenje crijeva.

Napravljena od izdržljivog materijala i dizajnirana tako da podržava punu tjelesnu težinu kao djeteta tako i odrasle osobe, stolica Čučavac je zdravo i lijepo rješenje za vašu kupaonicu.

Izvor: alternativa-za-vas

Vaš komentar na članak: