24.07.2017 u 10:41 | Ljepota, Recepti, Zdravlje | Komentari

Kako skinuti tamne fleke na licu od sunca

Ukloniti tamne fleke na licu je noćna mora svake žene. One mogu da nastanu kao posljedica djelovanja sunca na naše lice, ali i kao rezultat određenih zdravstvanih problema.

Depigmentacije na koži su veoma česte pojave, a naročito su upadljive nakon dužeg izlaganja sunčevim zracima. Da biste uklonili neprivlačne pjege i tamne fleke na licu nastale od sunca, isprobajte neke od prirodnih preparata za čiju primenu su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u Vašoj kuhinji.

sunce-pjege

Prirodni lijekovi za tamne fleke na licu mnogima su pomogli, a priprema i upotreba je vrlo jednostavna. Mnogi od njih su vrlo dostupni a riješiće problem u par sedmica.

Po efikasnosti, među njima se izdvajaju peršun, sokovi od limuna, hren i krompir, koje svakako morate da probate jer su provjereno djelotvorni za uklanjanje neprilvlačnih depigmentacija na koži. Stoga ukoliko želite da znate kako se uklanjanju fleke sa lica potpuno prirodno bez hemije, a da pri tom ne trošite pozamašna sredstva za čudesne losione i tonike, obavezno ostanite sa nama…

Zašto nastaju tamne fleke na koži

Kao najčešći uzročnik za tamne fleke i pjege na licu obično se navodi dugotrajno djelovanje sunčevih zraka, pri čemu dolazi do pojačanog rada melanocita, usled kojih se javljaju neprivlačne depigmentacije kože ruku, nogu ili lica. Naravno, to nije jedini razlog jer veliku ulogu imaju naše godine i genetika, ali i brojni drugi faktori.

Stres je takođe jedan od njih, zatim bolesti jetre, menopauza, pušenje cigareta, ali i nedostatak vitamina B12 ili C. Najvidljivije su upravo tamne fleke na licu ukoliko nam je ten svjetliji, te nam zbog toga zadaju i najviše muka da ih prikrijemo i uklonimo.

Takođe depigmentacije se javljaju i na drugim dijelovima kože koju smo tokom toplijih dana najviše izlagali sunčevim zracima – a to su: leđa, vrat, grudi, ruke i ramena.

U slučaju da tamne fleke na licu ne mijenjaju svoju boju ili veličinu, smatraju se potpuno bezopasnim i više su estetski nego zdravstveni problem. Ipak i tada nam zadaju dosta problema jer njihovo uklanjanje nije tako jednostavno, kako mnogi na početku misle. Potrebna je upornost i dosljednost u terapiji kako bi došlo do poboljšanja i prvih pozitivnih pomaka na bolje. Prije upotrebe bilo kog preparata za izbjeljivanje kože, bilo da je kupovni ili kućne izrade, neophodno je konsultovati se sa dermatologom.

Loading...

Kako ukloniti pjege sa lica prirodnim putem

Pripremili smo vam nekoliko izvanrednih recepata za prirodno uklanjanje pjega i fleka, za koji sastojke već sigurno imate u vašem domaćinstvu.

Nezamjenljivi peršun

Ova začinska biljka pokazala se kao veoma efikasno sredstvo, koje odlično uklanja sunčane pjege, akne i fleke na licu i koži. Najefikasnija je ako se koristi kao losion, koji se priprema na sljedeći način:

Preliti 25 grama svježeg lista peršuna sa 2 decilitra vode i kuvati sve dok ne proključa, a nakon toga skloniti sa strane i ostaviti poklopljeno da se fino prohladi. Zatiim dobro procijediti i dobijenu tečnost pomješati sa 3 decilitra mineralne vode, koja je prethodno odstajala u čaši da izvjetri. Losion od peršuna presuti u staklenu flašicu i držati u frižideru. Koristiti ujutru i uveče za čišćenje lica. Pjege i fleke na licu će najprije izbledjeti, a zatim i potpuno nestati ako se ovaj losion bude koristio svakodnevno.

Takođe, možete napraviti i masku od peršuna, koja ne samo da će ukloniti fleke i pjege na koži, već će joj i vratiti elastičnost. Za njenu pripremu neophodni su svježi listovi i stabljike peršuna, ukoliko se maska priprema u proljeće, ili korijen, ako se to čini u jesen.

Otprilike dvije kašike samljevenog peršuna naneti na prethodno očišćeno lice i ostaviti da djeluje oko pola sata. Isprati hladnom vodom, a zatim nanijeti hidratantnu kremu.

Isprobajte crnu rotkvu

Crna rotkva je odlična za uklanjanje mitesera ili ožiljaka od akni sa kože.

Maska se priprema tako što se 30 g svježe crne rotkve narenda na sitno rende, a zatim pomješa sa 2 dl jogurta. Prethodno očišćeno lice najprije prekriti gazom, a zatim preko nje nanijeti masku i ostaviti je da djeluje oko pola sata. Nakon toga, lice isprati mlakom vodom. Postupak ponavljati jednom nedeljno najmanje mjesec dana, dok vam se fleke na licu od sunca polako ne počnu povlačiti.

Pjege i fleke od sunca uklonite limunovim sokom

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja efikasno izbjeljuje tamne pjege i sunčane fleke na licu, ali se mora primjenjivati redovno. Međutim, često nanošenje soka od limuna na kožu može uzrokovati iritaciju praćenu neprijatnim peckanjem, pa da bi se to izbjeglo, prethodno ga treba pomješati sa malo meda i primjenjivati kao masku.

Postupak je veoma jednostavan:

Isjecite limun na tanke kolutove i svakodnevno trljajte mjesta zahvaćena pjegama i flekama ili pomješajte sok od limuna sa kašičicom meda i nanesite na sva problematična mjesta. Ostavite da djeluje oko pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.

Sok od krompira je vrlo efikasan

Krompirov sok sadrži enzim koji posvjetljuje kožu. Pjege na koži lica najbolje je masirati kolutovima svježeg krompira, dok se one na rukama najbolje uklanjaju ako se stavlja pakovanje od narendanog krompira. U slučaju da vam se javlje fleke na licu nakon izlaganja suncu, pomaže sljedeća maska:

Narendati jedan srednji krompir na sitno rende pa dodati pola kašičice maslinovog ulja, kašiku svježeg mlijeka i kašičicu mekinja, pa mješati sve dok se ne dobije ujednačena pasta. Naneti masku na prethodno očišćenu kožu i ostaviti da djeluje najmanje 20 minuta. Nakon toga isprati mlakom vodom, pa umasirati surutku ili kiselo mlijeko.

Ukoliko vas muči hiperpigmentacija nastala usled izlaganja sunčevim zracima, taj problem pokušajte da riješite pomoću sljedećeg recepta:

Iscediti sok iz nekoliko cvjetova nevena i pomješati ga sa sokom od pola limuna i sokom od crne ribizle (dovoljna je jedna šaka bobica). Svakodnevno nanositi na problematične dijelove kože. Primjenjivati nekoliko puta u toku dana.

Hren je odličan za izbjeljivanje pjega sa lica

Hren je tradicionalno sredstvo, koje odlično izbjeljuje pege i tamne fleke na licu, ali da bi se postigao pravi efekat, treba ga primjenjivati bar 2 puta nedeljno.

Pomješati 1/4 šolje jogurta, 1/2 kašike hren narendanog na sitno rende i kašiku ovsenog brašna, lagano miješati dok se ne dobije homogena smješa. Prethodno očišćeno lice najpre prekriti gazom, i a zatim naneti masku i ostaviti da djeluje 15-20 minuta. Najbolji elekat se postiže ako se maska od hrena primjenjue uveče prije spavanja, jer se nakon tretmana ne preporučuje izlaganje sunčevim zracima.

Takođe, masku od hrena za uklanjanje ljetnjih pjega na licu možete pripremiti i na sljedeći način:

U pola litra mlijeka dodati 100 grama sitno sjeckanog hrena i jednu vezu sitno sjeckanog peršuna, zagrijavati do ključanja, a zatim kuvati dok masa ne postane gusta. Ostaviti da se prohladi, pa dok je još toplo, nanijeti na prethodno očišćeno lice i ostale problematične dijelove, te ostaviti da djeluje oko pola sata. Masku ukloniti pomoću tupfera ili komadića vate natopljenih u čaju od žalfije.

Maslačak za izbjeljivanje kože

Maslačak ima protivupalno i protivgljivično dejstvo, a zna se i da sprečava starenje kože. Takođe, prirodni preparati na bazi maslačka čiste zapušene pore, ublažavaju akne i ubrzavaju regeneraciju
kože.

Redovnom upotrebom ove ljekovite biljke mogu se ublažiti ožiljci i ukloniti pjege i fleke na licu nastale od sunca. Na njih je najbolje direktno nanositi sok iscijeđen iz svježih listova maslačka i to nekoliko puta u toku dana. Ostaviti da djeluje dok se potpuno ne osuši, a zatim istrljati tupferom natopljenim surutkom.

Takođe, od pomoći može biti i čaj od maslačka:

Preliti 2 kašike sitno isjeckanog korijena maslačka sa 3 dl vode i kuhati oko 15 minuta. Ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim procijediti i utrljati u dijelove kože zahvaćene pjegama i flekama.

Ovsene mekinje za pilng kože lica

Ovsene mekinje vrše blagi piling kože i posvjetljuju pjege i tamne fleke na licu.

Pomješati 2 kašike ovsenih mekinja sa malo toplog mlijeka da se dobije gušća pasta, pa zatim naneti na prethodno očišćene problematične dijelove kože i ostaviti da djeluje oko pola sata. Nakon toga najpre masirati kružnim pokretima, a zatim isprati mlakom vodom.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: