18.01.2021 u 18:18 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

NISTE SIGURNI DA VAM ŠTITNJAČA RADI KAKO TREBA: Provjerite ove simptome

Štitnjača možda nije najveći organ u našem tijelu, ali ima velik utjecaj na zdravlje cijelog organizma.

Stitna

Hormoni štitnjače su glavni regulatori organizma i ključni su za odražavanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima

Ovo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom

Promjene u težini: Za hipertireozu karakteristični simptomi su gubitak težine ili povećani apetit. Ako primijetite ubrzan gubitak kilograma ili ste se udebljali a da ne jedete previše, možda je vrijeme da porazgovarate s liječnikom.

Loading...

Suha koža: Štitnjača proizvodi važne hormone u tijelu, a kada razine tih hormona postanu preniske (hipotireoza), sve ostalo počinje usporavati – a zato što hormoni štitnjače imaju receptore na koži i igraju ulogu u osiguravanju nadomještanja novih stanica prilikom problema izlučivanja hormona koža postaje suha i dehidrirana.

Umor: Štitnjača kontrolira ne samo razinu energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi sa štitnjačom nisu neuobičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor.

Što bi vam liječnik u četiri oka rekao o Hashimotovom tireoiditisu?

Gubitak kose: U ovom slučaju se ne radi o gubitku par dlaka nego o primjetnom gubitku kose. Studija iz 2014. godine je pokazala kako stanje koje se naziva Alopecia areata , stanje koje se karakterizira gubitkom kose na jednom ili više kružnih dijelova na tjemenu,

Probava se mijenja: Ako trčite na toalet više nego obično, prvo ćete pomisliti da ste pojeli nešto loše. Nikome na pamet ne bi palo da ovo stanje ima veze sa štitnjačom, ali ti važni hormoni mogu utjecati i na stanje probave te usporiti ili ubrzati rad probave. Premalo hormona štitnjače može rezultirati zatvorom, a previše proljevom.

Tužni ste i anksiozni: Neaktivna štitnjača može se povezati s depresijom jer manjak hormona štitnjače uzrokuje usporavanje cijelog sustava pa tako i potaknuti loše raspoloženje.

Što će se dogoditi ako vašem organizmu nedostaje željeza?

Problemi s kostima: Dok većina ljudi probleme vezane za kosti počinje primjećivati s godinama, preaktivna štitnjača može povećavati rizik od osteoporoze.

Neredovite mjesečnice: Štitna žlijezda kontrolira i utječe na ostale hormone u tijelu pa i one reproduktivnog sustava što može uzrokovati neredovite mjesečnice.

Teško kontrolirate krvni tlak: Baš kao i s ostatkom organizma, štitna žlijezda može utjecati i na krvni tlak – ako je preaktivna tlak vam je iznimno visok, a ako je manje aktivna, vjerojatno vas muči nizak tlak.

Izvor: ordinacija

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: