12.10.2017 u 6:25 | Zanimljivosti | Komentara:

Senzacija s Medicinskog fakulteta u Zagrebu: otkrili lijek protiv drugog najčešćeg zdravstvenog problema na svijetu!

Nakon prehlade, to je drugo najčešće zdravstveno stanje i u težim slučajevima obično se pokušava riješti operativnim zahvatom.

laborant

Kad se aktiviraju naši znanstvenici – čuda mogu napraviti. A ovo što su otkrili i napravili znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva je apsolutna svjetska senzacija, objavljuje RTL Direkt.

Svi ste čuli, a dobar dio vas od njega i pati, za išijas.

Velika dugotrajna bol koja dolazi iz slabinskog dijela kralježnice uzrokovana degeneracijom kralježnjaka, obično se reflektira u nogama. Nakon prehlade, to je drugo najčešće zdravstveno stanje i u težim slučajevima obično se pokušava riješti operativnim zahvatom, ali njihova dugotrajna uspješnost je jedva 35 posto.

A naši znanstvenici su još prije nekoliko godina otkrili lijek Osteogrow koji pomaže u regenaraciji i zacijeljivanju kostiju.

I to je prvi lijek koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen mimo farmaceutske industrije.

I sad je ista ekipa s Medicinskog fakulteta otkrila da njihov Osteogrow u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce.

Ovu senzaciju prepoznala je i Europska komisija za znanost pa uskoro počinju klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu. Potvrdi li lijek svoju uspješnost kreće njegova komercijalna upotreba.

O kakvoj se uštedi u zdravstvu tu radi, dovoljno govori podatak da se samo u SAD-u godišnje potroši dvije i pol milijarde dolara na koštane usatke koje bi evo mogao zamijeniti Osteogrow.

Tim hrvatskih znanstvenika danas je primio i čestitao im i premijer Plenković a odmah nakon toga u njihovom laboratoriju na Šalati ih je posjetio Josip Antolić.

Izvor: vijesti.rtl.hr

Vaš komentar na članak: