08.05.2016 u 13:14 | Zdravlje | Komentari

Nije šala! Što se događa s tijelom kada pijete premalo vode?

Voda je sastavni dio našeg organizma, a ne pijemo li je u dovoljnim količinama u našem će se tijelu početi događati neobične i ne tako dobre stvari.

voda

1. Sakupit ćete ‘lažne’ kilograme

Iako zvuči neobično, no ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u tijelu zbog čega izgledamo deblji nego što doista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo počinje zadržavati sve zalihe koje ima, što uzrokuje podbuhlost.

2. Izgubit ćete energiju

Osjećate li se iscrpljeno i grogi, kao da ste dan prije dobro tulumarili? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tijela dovodi do pada energije koji osjetimo u obliku umora. Kako bi izbjegli jutarnji mamurluk, prije nego posegnete za šalicom kave, popijte čašu vode.

3. Gubite koncentraciju

S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 posto tekućine, ovaj organ itekako ovisi o našem unosu vode u organizam.

To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se očituju u obliku blagog osjećaja žeđi, kojeg često ignoriramo, posebno dok smo na radnom mjestu.

4. Stalno ćete osjećati glad

Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamijenimo sa snažnim osjećajem gladi. Ovakva reakcija tijela je normalna, a testirati je možete jednom čašom vode.

Kada osjetite želju za hranom, prije nego posegnete za nekom grickalicom ili utješnim zalogajčićem popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je riječ o dehidraciji, voda bi trebala ubiti lažnu glad.

5. Sporije ćete gubiti kilograme

Voda je sastavni dio našeg tijela, metabolizma i probavnog sustava. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dvije čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorijevanje kalorija za čak 30 posto.

S druge strane, pijete li premalo vode, tijelo postaje dehidrirano zbog čega se cijeli mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utječe na lošu probavu, ali i na debljanje te teško skidanje kilograma. Ako se ne možete natjerati da popijete dovoljno vode jer vam ne odgovara okus, napravite ukusnu vitaminsku vodu.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: