28.09.2018 u 6:02 | Zdravlje | Komentari

NI SLUČAJNO GA NE KUPUJTE! Zabranili su ovaj dezodorans jer izaziva rak: Evo koji sastojak je kancerogen

Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj hemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. Ovo bi takođe moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je tim.

dezodorans-zena

Naime, Švajcarska je postala prva zemlja koja je zabranila dezodoranse koji sadrže kancerogene soli alumijuma.

Nakon studije iz 2016. godine koja je otkrila da toksične hemikalije pronađene u dezodoransima igraju ulogu u raku dojke, Nacionalni savjet u Švajcarskoj je izglasao njihovu zabranu sa 126 naspram 58 glasova.

Ova mjera takođe zahtjeva da Federalni savjet pregleda istraživanje koje bi pokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke.

Loading...

Soli aluminijuma su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspiranata i dezodoranasa na tržištu, koji pomažu u prevenciji prekomjernog znojenja i sprječavaju neprijatne mirise. Ova toksična hemikalija djeluje rastvaranjem u znoju i blokira znojne žljezde.

Zauzvrat, hemikalija smanjuje količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, otkriveno je da takav efekat takođe pospješuje nagomilavanje u tkivu dojke. Većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu hemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači.

Rak dojke ostaje najčešći tip raka kod žena širom svijeta, izvjestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija je takođe istakla da, iako se ranije smatralo da rak dojke više preovlađuje u razvijenim zemljama, gotovo polovina slučajeva raka dojke i 58 odsto slučajeva sa njagorim ishodom se dogodilo u manje razvijenim zemljama.

Detalji studije dezodorans-rak dojke

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer je služila kao primarni katalizator za najnoviji korak Švajcarske da zabrani upotrebu soli aluminijuma u proizvodnji dezodoranasa. Kao dio studije, tim istraživača sa Univerziteta u Ženevi je ispitao efekte toksičnih hemikalija na miševima.

Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj hemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. Ovo bi takođe moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je tim.

Istraživač je upozorio da bi ljudi, posebno žene, trebalo da izbjegavaju korišćenje proizvoda koji sadrže soli aluminijuma. Isto tako, on je pozvao da se ova hemikalija zabrani na isti način kao i azbest.

“Mislim da bi trebalo da izbjegavamo sve dezodoranse koji sadrže alumijumsku so. I vrlo je teško biti sasvim siguran da su takozvani “bez aluminijumski“ brendovi zaista bez toga… Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i bilo je potrebno 50 godina se on zabrani. Nadamo se da neće trebati toliko dugo da se zabrane soli aluminijuma,“ rekao je koautor istraživanja Andre-Paskal Sapino.

izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: