29.11.2020 u 18:51 | Zdravlje | Komentari

NE TROŠITE NOVAC UZALUD, NI SLUČAJNO NE VJERUJTE DA OVO UBIJA KORONA VIRUS: Ljekar reagovao na trač o proizvodu koji vjerovatno imate kod kuće!

Proizvođači kažu jedno, ali ljekari sasvim drugo!

hilari-dzons

Kada se pojavio korona virus, naučnici ali i proizvođači raznih sredstava širom svijeta utkrivali su se da pronađu šta će “magično” iskoreniti virus koji je, u međuvremenu, zarazio više od 51 miliona ljudi širom planete.

Iako je nošenje maski uz držanje distance i izbjegavanje okupljanja jedini način da sprečimo širenje virusa do pojave vakcine, i dalje se sprovode studije o efikasnosti raznih preparata.

Ranije su preliminarne studije pokazivale određenu efikasnost tečnosti za ispiranje usta protiv virusa i bakterija.

Loading...

Novu studiju sponzorisao je jedan proizvođač kozmetike, između ostalog upravo i sredstava za ispiranje usta, i ona je pokazala veću efikasnost, “naročito kod korona virusa”.

“Ako koristite tečnost za ispiranje usta koje sadrži supstancu cetilpiridinijum hlorid, može ubiti virus prisutan u usnoj duplji. Ova suptanca ima pogubno dejstvo na patogene u usnoj duplji i ubija čak 99 odsto njih,” objavili su autori te sponzorisane studije.

Ali, ljekari upozoravaju da ovo uopšte nije način na koji ćemo zaustaviti širenje korona virusa, i da ne bi trebalo vjerovati ovakvim studijama.

“Tečnost za ispiranje usta može da ima efekat na viruse ili bakterije, do određene mjere. Ali da li zapravo prodire u nos i pluća gdje kovid 19 vreba, svakako ne. Moramo biti veoma obazrivi u prihvatanju rezultata raznih studija, one će svakako podići prodaju ovakvih sredstava, ali nikako se ne smijemo oslanjati na njih kao sredstvo prevencije ili liječenja,” rekao je dr Hilari Džons u emisiji “Dobro jutro, Britanijo”.

Pozivamo vas da poštujete preporučene mjere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Izvor: mondo

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: