22.03.2016 u 15:19 | Zdravlje | Komentari

Nakon ovoga nikada više nećete bacati ljuske od crnog (crvenog) luka!

Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu unaprijediti ljudsko zdravlje.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Dobar primjer toga je crveni (crni) luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji regulira krvni tlak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.

Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući juhu ili varivo, ojačat ćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.

Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crni luk je odličan pri uravnotežavanju razine šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju stanica raka, ali i jačanju imunološkog sustava pomoću vitamina C.

Tamniji luk ima više fitonutrijenata

Za razliku od svijetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je snažan antioksidans kvercetin je također odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja.

Loading...

Brojne studije su dokazale da on učinkovito sprječava i kontrolira formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da liječi psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.

Prema jednoj studiji, samo polovica crnog luka na dan može smanjiti rizik od nastanka raka želuca za polovicu.

Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog luka

Prema studiji provedenoj od strane znanstvenika sa Cranfield sveučilišta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može koristiti kao sastojak bogat dijetalnim vlakana, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim spojevima poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.

Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog crijeva i pretilosti.

Fenolne spojevi su ta koja u najvećoj mjeri učinkovito sprječavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih spojeva s jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u vanjskim slojevima ljuske crnog luka.

Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja

Da biste ekstrahirali kvercetin i ostale zdrave spojeve iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljuštena) u juhu ili varivo.

Možete i spremiti ljuske i ubacite ih prije kuhanja. Uklonite ljuske kada juha počne ključati.

Osim što će vaša juha postati bogata antioksidansima, dobit će i bogatu smeđu boju, ovisno o tome koji ste crni luk koristili.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: