11.12.2020 u 19:28 | Zdravlje | Komentari

NAJTEŽE SE DIJAGNOSTICIRA: Prepoznajte simptome NAJGOREG OBLIKA RAKA PANKREASA na vrijeme

Rak pankreasa postao četvrti najsmrtonosniji oblik malignog oboljenja.

pankreas

Zbog nedostatka medicinske opreme bolest se dijagnostifikuje prilično kasno. Nažalost, simptomi za ovaj vid oboljenja često su nespecifični.

Oboljeli od ove teške bolesti često imaju simptome sličnim simptomima čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu ili gastitisu. Pacijent se javi ljekaru koji mu dijagnostificira pravu dijagnozu nažalost kasno.

Oni “sretnici” koji se jave ljekaru na vrijeme imaju šansu za operativnim zahvatom. Samo potpunom hirurškom resekcijom oboljeli pacijenti od raka pankreasa imaju šansu za petogodišnje preživljavanje.

Loading...

Operacija koja se izvodi na pankreasu zove se Whipple-ov zahvat.

Simptomi koji prate ovo oboljenje su gubitak na tjelesnoj težini i nepodnošljivi bolovi u predjelu leđa. To često zna da zbuni i pacijente i ljekare pa pomisle kako je u pitanju lumbalni dio kičme.

Pankreas je organ koji se sastoji iz tri dijela, glave, trupa i repa. Najveći broj karcinoma smješten je na glavi pankreasa, ali nažalost i najteži za liječenje.

Oboljeli često ima žutilo u bjeloočnicama i žut ten kao da boluje od žutice. To se dešava zbog toga što tumorska masa koja raste pritišće žučni vod te stvara opstrukciju žuči.

Zbog toga pacijent obično bude žut. Nažalost, kada se javi žutilo znak je da je tumor poprilično narastao te su šanse za njegovim otklanjanjem male. Ukoliko je nemoguće izvesti operaciju pacijentu se naprave premosnice ili stentovi. Sa premosnicama pacijent može da živi najduže 6 mjeseci.

Od izuzetne je važnosti znati prepoznati simptome na vrjeme. Svaka bolest koja se na vrijeme otkrije ima šansku za izlječenjem. Nemojte zanemarivati što vam organizam poručuje. Reagujte na vrijeme.

Izvor: novi

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: