24.10.2020 u 20:51 | Zdravlje | Komentari

NA OVO POSEBNO STARIJI OD 65 NE BI TREBALO DA ŽMIRE: NAPRAVITE ČUDO OD IMUNITETA UZ OVAJ MINERAL

Pandemija virusa korona nas je sve, više nego ikada, navela na razmišljanje o imunitetu, pogotovo kada je u pitanju populacija iznad 65 godina, kod koje ova bolest može da bude veoma opasna, pa čak i fatalna.

people-3802725_1280

Osim izbjegavanjem kontakata i pravilnim održavanjem lične higijene, svako od nas može da značajno umanji rizik od obolijevanja podizanjem svog imuniteta, u čemu nam jedan od naboljih saveznika može biti jod.

Jod je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, ali je i veoma zanemaren, s obzirom na to da svega jedna trećina svjetskog stanovništva unosi dovoljno joda.

Jedan od najzdravijih i najdugovječnijih naroda je japanski, a na njegovo zdravlje i dugovječnost u velikoj mjeri utiče upravo ovaj element, koji se inače mora unositi ishranom, a stanovnici zemlje izlazećeg sunca to ponajviše čine tako što konzumiraju ribu, morske plodove i alge.

Loading...

Jod, između ostalog, održava pravilnu funkciju štitne žlijezde, omogućavajući nam tako da se nosimo sa stresom, a to je posebno važno u ovim sedmicama izolacije.

Kako bismo svi, a posebno starija populacija, izbjegli umor, debljanje, probleme sa pamćenjem, loše raspoloženje, gubitak energije, od velike je važnosti da konzumiramo dovoljne količine joda.

Odraslom čovjeku neophodno je od 150 do 200 mikrograma joda, koji, osim kroz morsku hranu, možemo unijeti i kroz mliječne prozvode, jodiranu so, suhe šljive, kao i jaja, posebno žumance, zatim kukuruz, banana, grašak kao i mineralnu vodu bogatu jodom.

Srećom, sve ove namirnice možemo pronaći u trgovinama i na pijacama, samo je važno da izbjegavamo brzu hranu i šećere, koji slabe imunitet.

Uz balansiranu ishranu bogatu jodom i redovnu šetnju, velike su šanse da izbjegnemo da se zarazimo korona virusom, ali i drugim virusima koji su oko nas.

Izvor: novosti

Vaš komentar na članak: