21.02.2021 u 20:10 | Zdravlje | Komentari

Sigurni znakovi da ste već preboljeli covid

Stručnjaci to zovu “dugim covidom” ili “postcovid sindromom” i češće se javlja kod starijih osoba, no sve je više primjera i mlađih s dugim covidom. “Čak i mlade, zdrave osobe u nekim slučajevima tjednima ili mjesecima nakon infekcije osjećaju simptome”, upozoravaju stručnjaci klinike Mayo.

korona

Zato su sastavili listu uobičajenih simptoma koji sugeriraju da ste preboljeli covid.

Osjećate se umorno

Prema klinici Mayo ovo je jedan od najčešćih simptoma kod osoba koje pate od dugog covida. Za razliku od uobičajenog umora koji inače osjećate, ovaj se više opisuje kao “kolaps organizma”, a pacijenti koji ga osjećaju, imaju problema ustati iz kreveta ili otići na posao koliko im je teško, prenosi “N1“.

Gubite dah

Gubitak daha također je jedan od osnovnih simptoma covida, a u slučajevima dugog covida komplikacije traju jako dugo. Postoji mogućnost da ste prehodali upalu pluća koja ostavlja ožiljke na tkivu i kasnije uzrokuje probleme s disanjem.

Loading...

Kašalj

Suhi kašalj je jedan od simptoma koronavirusa, a mnogi koji su preboljeli koronu, prijavljuju da im kašalj traje još mjesecima. To može biti posljedica oštećenja pluća što biste svakako trebali provjeriti ako ste covid prošli bez simptoma.

Bolovi u zglobovima

Liječnici klinike Mayo objašnjavaju da se bolovi u zglobovima javljaju kao rezultat ulanih procesa, a covid, koliko se zna, uzrokuje razne upalne procese u tijelu.

Bol u prsima

Kako koronavirus primarno napada respiratorni sustav, nakon infekcije se još neko vrijeme mogu javljati bolovi u prsima. Zbog indikacija tog simtpoma svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Bolovi u mišićima i glabovolja

Bolovi u mišićima mogu biti znak da vam se tijelo bori s infekcijom, čak i ako je niste svjesni. Što se tiče glavobolja, zabilježen je slučaj ene oboljele od koronavirusa koja je u post covid fazi glavobolje osjećala još mjesecima.

Lupanje srca

Ako osjećate da vam srce ubrzano kuca, premda to može biti posljedica stresa i drugih zdravstvenih problema, to može biti i simptom covida. Jedna je studija otkrila da oko 78% oporavljenih pacijenata od covida i nakon oporavka ima “problema sa srcem”.

Gubitak njuha ili okusa

Gubitak njuha ili okusa jedan je od prvih simptoma koronavirusa. Nažalost, pacijenti ga često osjećaju još dugo i nakon oporavka.

Problemi s pamćenjem, koncentracijom i spavanjem

Budući da koronavirus napada neurološki sustav, ovo su česti problemi koje imaju pacijenti.

Osip ili gubitak kose

Ovo je jedan od najčudnijih simptoma dugog covida. Osip se najčešće javlja na rukama i nogama, a neki su imali problema s ispadanjem kose.

Osjećate li dulje neki od ovih simptoma, javite se liječniku i naručite se na serološki test kojim možete provjeriti jeste li preboljeli covid, prenosi Eat This.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: