27.03.2016 u 8:40 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Melem za želudac: Napitak uz koji će nadutost nestati dok kažeš ‘zec’

Uskršnji stol nudi toliko slasnih delicija kojima je teško odoljeti i ne prenajesti se. A s konzumiranjem previše hrane dolazi i neugodna nadutost. No s uživanjem u uskršnjim jelima ne morate ‘štedjeti’ jer pronašli smo recept za napitak uz koji će nadutost nestati dok kažeš ‘zec’

PHOTO:flickr/Jennifer

PHOTO:flickr/Jennifer

Uskršnja jaja, šunka, mladi luk, pa onda i francuska salata – ma tko bi odolio svim tim uskršnjim ‘mamilicama’ za nepce! No nakon obilnog uskršnjeg obroka slijede i posljedice kao što su nadutost i plinovi.

Kako biste izbjegli probavne smetnje donosimo vam recept za zeleni smoothie koji će neugodan osjećaj nadutosti otjerati dok si rekao ‘zec’! Idućih 5 moćnih sastojaka čine ovaj napitak tako posebnim:

“Uskršnji smoothie pobrinut će se da nakon uskršnjeg objeda ne osjećate nadutost, a istovremeno vas i opskrbiti vitaminima”

1. Ananas olakšava razgradnju hrane u organizmu, smanjuje apetit, a zahvaljujući visokom udjelu vlakana ubrzava izmjenu tvari u debelom crijevu (što znači ravniji trbuh) te je odličan izvor vitamina C i mangana.

2. Metvica je također slavna po svojim svojstvima sprečavanja nadutosti i pospješivanja probave. Odličan je pomagač u tjeranju osjećaja težine u trbuhu, smiruje želudac te sprečava grčeve u želucu i plinove.

Loading...

3. Đumbir je isto sjajan pomagač kod gastrointestinalnih tegoba. Sprečava nakupljanje plinova i grčeve u crijevima. Može olakšati i bolest kretanja, mučnine te spriječiti povraćanje. Nakon konzumacije đumbir dospijeva ravno u gastrointestinalni sustav te neutralizira kiseline, hormone i toksine.

4. Kurkuma ili indijski šafran odličan je antioksidant i pomaže kod probavnih smetnji kao što su nadutost i plinovi.

5. Aloe Vera smiruje i pročišćava probavni sustav te pomaže kod zatvora. Ova zelena ‘snagatorica’ preporuča se i kod liječenja čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva, celijakije i Crohnove bolesti.

Sastojci za uskršnji smoothie:

- 130 grama špinata
- 30 grama svježe metvice
- 130 grama smrznutog ananasa
- 2 žlice soka od aloe vere ili komadić od 5 centimetara izrezan s biljke
- 2 žličice meda
- komadić svježeg đumbira, oguljen i mljeven
- ¼ žličice praha kurkume
- 1 limeta, oguljena
- 2 decilitra kokosove vode

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender, promiješajte i popijte nakon uskršnjeg objeda.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: