28.03.2015 u 20:15 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Ljekovite biljke – Kopriva

Popularni nazivi za koprivu (Urtica doica) Fam. Urticaceae, su obična kopriva, pitoma kopriva, žarulja ili žegavica. Riječ je o istoj biljci, a koliko je ljekovita pročitajte u daljnjem tekstu.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Kopriva je zeljasta, živopisna biljka sa bodljikavim trepljama. Ima listove u obliku srca, bočno nazubljene, ovalne i kopljasto zašiljene. Cvjetovi koprive su raspoređeni u paru i smješteni su u zadebljanjima listova sa njihove unutrašnje strane, duži su od drške lista. Plod je ahenija.

Kopriva cvjeta od šestog mjeseca pa sve do kasne jeseni. Raste kako na obrađenom, tako i na neobrađenom zemljištu. Kao ljekoviti dijelovi biljke koriste se listovi sakupljeni u periodu petog pa sve do jedanaestog mjeseca dok se korijen koristi ako je sakupljen u jesen.

Sakupljanje koprive na većim površinama se vrši kosidbom i otkidanjem listova sa stabljike, i to odozdo nagore. Otkidanje se obavlja još dok je biljka u svežem stanju. Prije odvajanja listova na ovaj način, odstrane se listovi koji su lagano požutjeli i vrhovi. Listovi se suše u sjenovitom prostoru rašireni u tankom sloju. Uvjeti za upotrebu koprive u liječenju: Proizvod ne smije da sadrži ostatke stabljike, kao ni listove koji su poprimili crnu boju.

Aktivna svojstva koja pronalazimo u koprivi: Provitamin A, vitamin B2, C i K, hlorofil, flavonoid i sluzaste materije, esencijalne kiseline, esencijalno ulje, masno ulje.

Loading...

Farmakološko djelovanje koprive: Interno kopriva djeluje kao hemostatik (zaustavlja krvarenja), emoliens (sredstvo za umekšavanje), ekspektorans (za iskašljavanje), trofik (nutritivno djelovanje), aktivira cirkulaciju krvi uz oslobađanje histamina, eliminira mokraćnu kiselinu i hlorate, adstrigens (izaziva stezanje), antiseptik (protiv klica), diuretik (pospješuje mokrenje), antidijareik (protiv proljeva), hipoglikemijant (smanjuje razinu šećera u krvi). Izvana kopriva djeluje kao cikatrizant (stimulira regeneraciju tkiva).

Terapeutske indikacije: Kefaleja (teške glavobolje), anemija (malokrvnost), dijabetes melitus (šećerna bolest), gojaznost, renalna litijaza (kamen u bubregu), reumatizam, kostobolja, hemoragija postpartum (krvarenje nakon porođaja), dizenterija, zastarjele rane, varikozni čir, kronični ekcem.

Kopriva je dobra protiv hemoroida koji krvare. Kako se koristi? Protiv hemoroida koji krvare preporučuje se sljedeći ljekoviti čaj: list koprive 20 g, cvijet hajdučice 20 g, kora krušine (Rhamnus frangula) 60 g. Izmiješati i od ovoga uzeti po jednu žlicu preko koje se prelije 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 3 minute, a zatim procijediti. Pije se jedna i pol čaša prije spavanja. U slučaju avitaminoze (nedostatka vitamina) terapija koprivom okrepljujuće djeluje na cijeli organizam.

Cijela biljka koprive ima ljekovita svojstva. Kopriva je efikasan lijek kod oboljenja urinarnog trakta (mokraćnih putova). Također, stimulira peristaltiku crijeva (rad crijeva) i preporučuje se u okviru terapije svakog proljeća. Dobro je piti čaj pripremljen od vrhova sveže koprive, u trajanju od 4 tjedna, u proljeće i u jesen. Pije se po šalica čaja 30 minuta prije doručka, a zatim 1-2 šalice u toku dana, polako, u rijetkim gutljajima. Čaj se pije nezaslađen. Može se kombinirati sa nanom i kamilicom.

Preporučuje se terapija čajem (kao napitak) u periodu od mjesec dana kod oboljenja jetre, žučne kese, slezene, u slučaju tumora, čira, kolitisa (upale debelog crijeva), pulmonalne kongestije (nadiranja krvi u pluća). Čaj ne treba kuhati, jer se na taj način uništavaju aktivna svojstva.

Kopriva je uspješna u liječenju virusnih i bakterijskih oboljenja. Starenjem tijelo gubi željezo i pojavljuju se simptomi umora i iscrpljenosti. Čovjek osjeća slabost i reduciranu moć aktivnog djelovanja. Kopriva, zahvaljujući željezu koje posjeduje, u opisanom slučaju djeluje veoma uspješno, a nakon određenog vremena, organizam se oporavlja.

Čaj od koprive se primjenjuje u slučaju hidropsije (vodene bolesti), budući da djeluje kao diuretik (pospješuje mokrenje), zatim kod anemije (malokrvnosti), hloroze (bljedila uslijed izostajanja menstruacije) kod mladih djevojaka te leukemije. Kad su u pitanju alergije, čaj treba piti duže vremena. Protiv išijasa koristi se kupka od koprive (200 g koprive za 1 kupku). Za sprečavanja opadanja kose, prilikom pranja treba koristiti sljedeću mješavinu: dekokt od korijena koprive kojem se dodaje infuzija od lista koprive. Kožu kosmatog dijela glave treba masirati tinkturom od koprive koja se priprema od korijenja sakupljenog u proljeće ili u jesen. Koža se svakodnevno masira ovom tinkturom. Kopriva je veoma djelotvorna kod periferne arteriopatije (oboljenja perifernih, tj. krvnih sudova ekstremiteta). Mnoge osobe bi mogle izbjeći amputaciju noge primjenjujući “kupku nogu” čajem od koprive. U ovom slučaju se koristi topla kupka u dekoktu od koprive. Trajanje kupke je oko 10 minuta.

Tegobe prouzrokovane perianalnim čirom (na čmaru) otklanjaju se upotrebom 3 šalice čaja od koprive dnevno uz dodatak 1 žličice švedske tinkture na svaku šalicu čaja. Kod astenije (slabosti organizma), ekcema, mikotičnih oboljenja (gljivičnih oboljenja) nogu, piti 3 šalice čaja od koprive dnevno, a noge držati u čaju od ruse i mečjeg grožđa (Arcto-staphylos uvaursi).

Protiv raka na želucu, također je preporučljiv čaj od koprive. Inače, upotrebom ovog čaja, djeluje se preventivno u procesu stvaranja malignih tumora.

Način upotrebe koprive u liječenju

Infuzija: 1 puna kašičica koprive dodate u 250 ml vrele vode, treba da odstoji 30 sekundi i da se potom procijedi (kada je u pitanju svježa biljka), sušena kopriva stoji 2 minuta u vrućoj vodi.

Tinktura: Korijenje prikupljeno u proljeće ili u jesen, usitniti i sipati u bocu, do vrha. Preko toga dodati votku jačine 40%, tako da biljka bude prekrivena alkoholom. Zatvorenu bocu treba ostaviti na suncu ili na zagrijanim mjestima 14 dana, nakon čega se procijedi.

Kupka nogu: 1 puna šaka korijenja, koje je dobro oprano i šaka koprive (list i stabljika), ostavi se da odstoji u hladnoj vodi (5 litara) 12 sati, zatim se ugrije i koristi za kupku u trajanju od 20 minuta. Iste biljke se mogu koristiti 2-3 puta.

Za pranje kose: Sud od 5 litara napuniti svježom ili sušenom koprivom i kuhati na tihoj vatri do ključanja, a zatim skloniti u stranu i ostaviti da odstoji poklopljen 5 minuta.

Ako se koristi korijen koprive, 1 puna šaka macerira (odstoji) u hladnoj vodi 12 sati, nakon čega se ugrije do ključanja, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno 10 minuta. Za pranje kose se koristi domaći sapun.

Izvor: biljke-kao-lijek

Vaš komentar na članak: