14.07.2015 u 9:24 | Biljke, Zdravlje | Komentara:

LISTOVI ZLATA VRIJEDNI: Spriječite žučne kamence i bolesti jetre ovim pripravkom!

Uljni macerat paprene metvice u 100 postotnom hladno prešanom ulju sikavice. Suha droga predstavlja 20 posto volumnog udjela macerate; 1:5 volumnih udjela.

nana-menta-pixabay

Žučni kamenci se stvaraju iz žuči, tekućine koja se sastoji od vode, žučnih soli, lecitina i kolesterola koju proizvodi jetra. Žučna vrećica je smještena ispod jetre i služi kao spremište žuči sve dok ne bude potrebna u tankom crijevu za probavu masti. Žučni kamenci se većinom stvaraju od kolesterola koji se taloži izvan otopine žuči te nastaje kolelitijaza. U bilo kojem trenutku, kamenci se mogu zaglaviti u vodu žučnog mjehura koji vodi od žučnjaka do glavnog žučovoda i izazvati bol (bilijarna kolika), infekciju i upalu (kolecistitis) ili sve zajedno.

Oko 15 poto osoba s kamencima u žučnjaku imaju također kamence i u zajedničkom žučnom vodu (koledokolitijaza), koji ponekad prijeđu u tanko crijevo, ali se također mogu zadržati u vodu i izazvati napuhnutost, infekciju ili upalu gušterače. Između 10 i 20 posto svih odraslih osoba iznad 40 godina imaju žučne kamence. Žučni kamenci će se razviti i kod muškaraca i žena s prevelikom tjelesnom težinom ili pretilih i onih koji uzimaju prehranu s mnogo zasićenih masti i rafiniranih šećera.

Variranje tjelesne težine također povećava rizik od žučnih kamenaca. Lijekovi za sniženje kolesterola, gemfibrozil i klofibrat, smanjuju razine kolesterola u krvi povećavajući količinu koja se izlučuje u žuč, što opet povećava rizik od žučnih kamenaca. Ostali faktori rizika uključuju gladovanje, trudnoću i intravensku prehranu. Ciroza predstavlja velik rizik za žučne kamence, a može napredovati brže i kod bolesnika sa šećernom bolešću, koji obično pate od težih infekcija.

Menta macerirana u ulju sikavice

Jetra je najveća žlijezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a predspaprena metvica, kolesterol, bakterijetavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra je “tihi organ”, ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. U detoksikaciji organizma od štetnih tvari jetra ima glavnu ulogu. Osim toga, jetra stvara žuč koja je potrebna za normalnu apsorpciju masti u crijevima. Žuč djeluje kao deterdžent koji raspršuje mast u fine čestice koje se tako lakše razgrađuju i upijaju iz crijeva u krv.

Loading...

Žučni kamenci vrlo često nastaju kod osoba koje imaju povećane vrijednosti ukupnih lipida, triglicerida ili kolesterola u krvi. Stoga se i jetrene bolesti, poput kroničnog hepatitisa i ciroze, vrlo često javljaju uz povećane vrijednosti masnoća u serumu. Hladno prešano ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostagladin, prostaciklini, tromboksanes itd. – ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Pored toga, linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu. Linolna kiselina je dio mnogih aktivnih struktura (npr. liposoma) ključnih za metabolizam masti. Ona je i jak antioksidans, što znači da stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti.

Osim što ulje sikavice pomaže jetri a na taj način posredno sprječava stvaranje žučnih kamenaca, ono ima i jak protuupalni učinak. Čitajući tekstove o našim preparatima sigurno ste primjetili da često naglašavamo protuupalnu vrijednost naših ulja odnosno višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su u njima sadržane. Možemo čak reći da svi naši zdravstveni problemi počinju s upalama. Istini za volju postoje i pozitivne strane upale jer u kontroliranim uvjetima ona je važan dio funkcioniranja našeg tijela i jednostavno ga brane od infekcija. Ipak, narodski rečeno, upala je dobra ako traje tri dana, a problem je ako postane kronična. Tada se stanice koje je upala pokrenula kako bi uništile bakterije i viruse okreću protiv našeg organizma.

List paprene metvice

List paprene metvice sadrži 1-2 posto eteričnog ulja, 6-12 posto tanina, flavonide, gorke supstance, betain, urosolnu (0,3 posto) i oleanolnu (0,12 posto) kiselinu, hesperidin (vitamin P) i karotin (do 40 mg). Ljekovito djelovanje paprene metvice zasniva se u prvom redu na sadržaju eteričnog ulja, odnosno mentola, zatim tanina i flavonida. Mentol s taninima djeluje kod poremećaja u želucu i crijevima, ublažava bolove, smiruje grčeve, nadimanje i proljeve, potiče bolju probavu hrane, smiruje mučninu i nadražaj kod povraćanja, a djeluje i antiseptički. Eterično ulje i flavonidi iz listova paprene metvice imaju posebno djelovanje na stvaranje i izlučivanje žuči, sve dok se ne postigne maksimalno djelovanje, a uz to se izlučuje i mentol koji djeluje kao dezinficijens (antiseptik).

I kako smo već dosad govorili, list paprene metvice maceriran u hladno prešanom ulju sikavice predstavlja ono najbolje i od ljekovite biljke i od hladno prešanog ulja.

Izvor: dnevno

Loading...
loading...

Vaš komentar na članak: