17.07.2016 u 21:58 | Zdravlje | Komentari

7 predznaka hormonskog disbalansa, koje svi ignorišu

Održavanje hormonskog balansa je veoma važno, jer ima direktan uticaj na sve aspekte našeg života. Nažalost, većina ljudi o tome, jednostavno, ne razmišlja.

hormoni

Za šta su odgovorni naši hormoni?

Hormoni – su sitni hemijski „glasnici“ koji prenose informaciju iz mozga do tkiva unutrašnjih organa, piše uspesnazena.com! Ovi „momci“ kontrolišu skoro sve procese u organizmu. A to su:

– vaš rast i razvoj
– vaš metabolizam
– vaše seksualne mogućnosti
– pamćenje i raspoloženje
– temperaturu tijela

U principu, da bi čovjek ostao zdrav, srećan i zadovoljan, veoma je važno održavati hormonski balans. Ali, nažalost, vrlo ga je lako poremetiti, a da to i ne primjetimo.

Evo 7 predznaka hormonskog disbalansa koji će vam pomoći u rješavanju problema sa tijelom:

1. Stalni porast tjelesne težine.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa težinom, to ne mora da znači da se ne hranite ispravno, i da se malo krećete. Ponekad, krivac može biti hormonalni poremećaj. Takozvani „hormon stresa“ kortizol, luči se iz nadbubrežne žlijezde. Ako se njegova proizvodnja narušava (uzrok može biti jak stres ili bolest nadbubrežne žlijezde), vi možete veoma brzo početi da dobijate na težini.

Loading...

Istraživanja su pokazala da povećani nivo kortizola dovodi do akumulacije „toksičnih“ masti u abdomenu. To, ne samo da povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, već tjera organizam na pojačano lučenje insulina. Njegov višak u krvotoku, utiče na nivo šećera u krvi, i pojačava želju za hranom.

2. Problemi sa libidom.

Ovo se odnosi ne samo na muškarce, već i na žene. Seksualnu želju kontrolišu androgeni – hormoni koji se proizvode u testisama (kod muškaraca) i jajnicima (kod žena). Nedostatak ovog hormona dovodi do toga da postajemo sve manje i manje zainteresovani za seks.

3. Hronični umor.

Umor je jedan od prvih predznaka hormonskog poremećaja, posebno ako dobro spavate, a ujutro ste umorni. Najvjerovatnije je razlog u našem starom „drugaru“ – kortizolu. Njegov višak u krvi tjera organizam da stalno radi u režimu „bori se ili bježi“, a to ga iscrpljuje. Upravo je kortizol taj koji kontroliše vaše cirkadijalne ritmove i dovodi do toga da osjećate prazninu i umor.

Umor, loše raspoloženje, razdražljivost, anksioznost, pa čak i depresija – mogu biti posljedica problema sa štitnom žlijezdom. Ako ste se prepoznali u ovoj priči – provjerite svoju štitnu žlijezdu. Najčešći uzrok umora i osjećaja umrtvljenosti je hipotireoza.

4. Nesanica i isprekidan san.

Ako dugo ne možete zaspati, a zatim se budite usred noći, to može biti znak ozbiljnog poremećaja hormonalnog balansa. Nažalost, nesanica, sama po sebi, pogoršava ove probleme. Stvara se začarani krug.

Problem je u tome da nedostatak sna dovodi do narušavanja procesa proizvodnje 10 različitih hormona. Oni kontrolišu apetit, zdravlje srca, mentalno zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Narušavanje sna izaziva nedostatak estrogena – hormona koji reguliše menopauzu i cikluse spavanja.

5. Pretjerano preznojavanje.

Znojenje – još jedan siguran znak hormonskog poremećaja. Ako vam se ovo dešava tokom noći, onda postoji razlog da se zamislite.

Najvjerovatnije, noćno znojenje je posljedica nedostatka seratonina. A to je hormon koji, između ostalog, kontroliše raspoloženje i osjećaj sigurnosti i bezbijednosti.

6. Pretjerana želja za slatkim.

To je takođe znak problema sa štitnom žlijezdom i jedan od prvih znakova hipoterioza. Osim toga, problem može biti izazvan preopterećenjem nadbubrežne žlijezde. Ako ta žlijezda luči previše kortizola i adrenalina, vi ćete stalno željeti nešto slatko, jer je šećer najbolji izvor energije za slučaj borbe, ili bjekstva.

7. Gubitak kose.

Uvijek se vjerovalo da su ćelavost i gubitak kose rezultat nedostatka testosterona. Ali sada ljekari ukazuju na to da je razlog i u drugom hormonu- dihidrotesteronu (DHT). Njegov nedostatak i izaziva većinu problema sa kosom.

Šta raditi?

Zapamtite da je vaše zdravlje u direktnoj vezi sa vašim hormonalnim balansom. Najbolji način njegovog održanja je – pravilna ishrana. Treba poštovati dva osnovna principa: kao prvo – ishrana treba da se zasniva na namirnicama biljnog porijekla i kao drugo, ishrana mora biti maksimalno raznovrsna.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: