19.03.2015 u 9:51 | Biljke, Zdravlje | Komentari

List ove biljke je riznica zdravlja

Jeftina, ukusna i lako dostupna širom svijeta, zelena salata je namirnica koja neizostavno treba da se nađe na vašem jelovniku, naročito zbog svojih odličnih efekata po zdravlje!

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Osim što je odličan izvor beta karotena, vitamina A, folne kiseline i vitamina C, ona obiluje hranljivim vlaknima, koji su neophodni za dobro varenje, kao i regulisanje rada metabolizma i mršavljenje.

Zelena salata je i prava riznica mnoštva minerala, od kojih su najvažniji kalcijum, gvožđe, magnezijum i jod, koji učestvuju u vrlo važnim procesima u organizmu, a svaki pojedinačno doprinosi zdravlju različitih organa.

Takođe, vitamin C i beta karoten iz zelene salate sprečavaju oksidaciju holesterola. Inače, oksidovani holesterol postaje „ljepljiv“, počinje da se vezuje za zidove krvnih sudova i tako nastaju začepljenja. Zato se potrudite da svaki dan pojedete bar jedan list zelene salate i sačuvaćete svoje srce!

Redovno konzumiranje zelene salate znatno umanjuje i mogućnost za moždani udar, a ukoliko je začinite sa nekoliko kapi maslinovog ulja ili limuna, dobićete pravi eliksir zdravlja!

Počnite odmah!

Izvor: stil.kurir

Vaš komentar na članak: