03.12.2014 u 9:38 | Recepti, Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

Recept: Vitaminska bomba Nade Macure koja će oterati viruse i prehladu

‘Svi koji izlaze iz kuće rano ujutru je da ne kreću nigde pre nego što se pripreme za izlazak iz toplog doma. Prvo popijte neki topao napitak, sačekajte da se organizam razbudi, pa ga tek onda izložite spoljašnjim niskim temperaturama’ – savetuje Nada Macura.

Nada-Macura-e1397035527497-600x364

Vreme u Srbiji konačno se poklapa sa kalendarom, pa nam je sa prvim danom decembra stigla prava zima, u bukvalnom smislu te reči. Počev od danas, temperatura će u celoj zemlji naglo da pada, a već danas je počeo da duva olujni vetar, koji u nekim delovima Srbije – u Vojvodini doseže i 100 kilometara na sat!

Pored jakog vetra koji stvara subjektivni osećaj mnogo nižih temperatura nego što zaista jesu, od sutra se očekuje i ledena kiša i sneg u višim predelima. Sve to će minimum do vikenda, pratiti jak, olujni vetar koji će pred sobom obarati drveće i lomiti grane.

Nada Macura dala je nekoliko saveta, kako sa se naše telo brže privikne na zimu koja je naglo nastupila.

– Ove godine nas zima nije iznenadila. Par dana je bilo hladno tako da smo se pripremili donekle za ovaj predstojeći hladni talas. Ipak, nekolikos aveti za sve koji izlaze iz kuće rano ujutru trebalo bi da se poštuje: da ne kreću nigde pre nego što se pripreme za izlazak iz toplog doma. Prvo popijte neki topao napitak, sačekajte da se organizam razbudi, pa ga tek onda izložite spoljašnjim niskim temperaturama – savetuje doktorka Nada Macura građane Srbije.

Loading...

Sa hladnim danima, unos vitamina potrebniji je nego ikada:

– Unos vitamimina je od izuzetne važnosti! Oraganizam mora da ima jak imunitet da bi svaku vremensku promenu mogao da podnese. Moja preporuka je da napravite salatu, vitaminsku bombu! Jednostavno se priprema a izuzetno je zdrava – kaže doktorka Macura i za čitaoce Dnevno.rs otkriva svoj „tajni recept”:

VITAMINSKA BOMBA NADE MACURE KOJA ĆE OTERATI VIRUSE I PREHLADU:

Potrebno vam je:

Jabuka, narandža, šargarepa, cvekla, đumbir, limun

Priprema:

Sve sastojke usitniti, iseckati ili izrendati i preliti limunovim sokom. Po želji možete dodati i maslinovo ulje. Redovna konzumacija vitamina osnažiće vaš organizam.

Pored vitamina i pažljivog izlaganja hladnoći, adekvatno oblačenje treća je stavka kojoj morate posvetiti mnogo pažnje:

– Adekvatno oblačnje je spas za ova hladna vremena, slojevito se odenite i neće biti zime za vas! Pamučna odeća treba da ide do tela. Vodite računa da zaštitite glavu i uši pošto je vetar izuzetno opasan, pogotovo za one ljude koji imaju problema sa upaloma uha.

Deci je takođe imperativ zaštititi uši, jer su oni pogotovo osetljivi – zaključuje portparolka Hitne pomoći, doktorka Nada Macura.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: