20.11.2016 u 17:55 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Liječenje biljem – Šta je vitiligo i kako se liječi (PRIRODNI RECEPTI)

Bijele fleke na koži javljaju se na mjestima koja su najviše izložena i naročito su primjetne tokom ljetnjeg perioda. Depigmentacija kože kod vitiliga je veoma specifična te privlači brojne poglede i komentare, potrudite se da to nikada ne činite,jer oboljelim osobama nikako nije prijatno. Najgore što im možemo prirediti je neprestano zurenje u pomenute bjele mrlje, vjerujte da im je dovoljno što se svakodnevno suočavaju sa tim..

VITILIGO

VITILIGO SIMPTOMI

Za vitiligo bolest, glavne simptome smo već naveli u uvodu: depigmentacija kože kroz pojavu bijelih mrlja nepravilnog oblika. Pored njih nešto rjeđi simptomi vitiliga su pojava sijedih vlasi na obrvama, trepavicama, bradi i kosi na području tjemena. Nešto rjeđe oboljenje prati i depigmentacija sluznice u ustima, pa čak i promena boje mrežnjače oka. Po mjestima na kojim nastaje razlikujemo vitiligo na licu, zglobovima šaka, koljenima i stopalima i duž cijele kože. Sve ove promjene su najuočljivije ljeti, jer zdrava koža tamni pod dejstvom sunčevih zraka, dok vitiligom zahvaćeni dijelovi ostaju svijetli jer su izgubili pigment. Od ovog oboljenja mogu oboljeti osobe svih uzrasta, ali se najčešće javlja vitiligo kod djece i mlađih osoba (od desete godine pa na više, rijetko se javlja poslije tridesete). Takođe da ne zaboravimo- depigmentacijom kože mogu biti zahvaćene i genitalije. Najnovije statistike koje su rađene posljednjih par godina u relevantnim institucijama, pokazuju da ovu bolest ima gotovo 2 odsto cjelokupne populacije, što svakako nije mala brojka. Kožna oboljenja ovog tipa narušavaju izgled pojedinca, što se u velikoj mjeri odražava na samopouzdanje i psihičko stanje oboljelog. Još jednom podvlačimo potrudite se da ne zurite u bijele fleke na koži , kad ih kod nekoga ugledate i učinićete jako puno za te osobe..

BOLEST VITILIGO UZROCI

Postoji više teorija o uzrocima i mehanizmu propadanja pigmentnih ćelija, ali nijedna od njih ne objašnjava u potpunosti ovaj medicinski fenomen i slobodno možemo reći da su oni i dan danas tajna za cjelokupnu naučnu zajednicu. Neka istraživanja dokazala su da je vitiligo bolest na samom početku u uskoj vezi sa emocionalnim stresom, opekotinama od sunca, fizičkim traumama i kontaktom sa hemijskim supstancama. Neurogena teorija, sa druge strane naglašava da hemijska supstanca iz nervnih završetaka uništava pigmentne ćelije ili zaustavlja proizvodnju melanina, dok zagovornici teze daje to autoimuna bolest, ističu da jedna vrsta antitijela (IgG) razgrađuje melanocite. Veliku ulogu u cijeloj priči ima i genetika, jer su rađena istraživanja kod više porodica (evropskih,azijskih,latinoameričkih..i dr..) i došlo se do jedinstvenog zaključka da je u onim familijama kod kojih je bolest generacijama prisutna, ona u velikoj mjeri preneta i na potomke. Drugi rjeđe upotrebljavan naziv za ovu bolest je leukoderma ili bijela koža. Kožna bolest vitiligo je krajnje nepredvidiva, može da nastane u bilo kom periodu godine, nekad se sama od sebe tokom života povlači a nekad progresivno napreduje…

KAKO IZLIJEČITI VITILIGO

Za liječenje vitiliga koriste se brojni preparati i primjenjuju različite metode. Osim kortikosteroida i vitaminskih derivata, najefikasnijom se pokazala terapija svjetlom-fototerapija koja podrazumjeva primjenu fotohemoterapije ili usko pojasnih UVB zraka. Pomaže i primjena posebnih fluorescentnih lampi ili uređaja sa optičkim vlaknima koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu. U pojedinim slučajevima dešava se da spontano dođe do repigmentacije kože, bez ikakve terapije, kada se zahvaljujući ponovnoj aktivnosti melanocita koži vraća normalan izgled.Ovo je dosta rijetka pojava,ali se ipak u manjem procentu dešava. Dužina terapije ponajviše zavisi od veličine bijele mrlje na koži koju planirate da tretirate, sa bilo kojom od pomenutih metoda koju danas primenjuje savremena medicina. U ponudi na tržištu je i velik izbor krema za vitiligo, ali to nikako ne uzimajte samostalno, bez tačnih instrukcija dermatologa. U praksi se pokazalo da lječenje vitiliga u prosjeku traje od šest do osamnaest mjeseci i neretko zahtjeva puno testiranja, sve dok dermatolog ne pronađe preparart koji vašem tipu kože najviše odgovara.

VITILIGO LIJEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Osim zvanične medicine koja nudi cijeli arsenal različitih, metoda, preparata i tehnika kako vratiti pigment, fitoterapeuti takođe imaju svoje adute za liječenje vitiliga. To su brojne ljekovite kupke, čajevi, melemi i kreme za vitiligo. Bitno je istaći da su mjere samopomoći itekako važne. Kako je vitiligo bolest, koja ne izaziva nikakve bolne tegobe, sem onih psihičke prirode, mnogim devojkama su kozmetičke kreme u boji, kao i one za sunčanje od najveće koristi za maskiranje problema. Ukoliko se bijele fleke na koži ne primjećuju, kao što je slučaj kod osoba svejtlije puti van ljetnje sezone, tada i nervoze nema kao i manjka samopouzdanja. Na svakom od nas je da donese odluku da li će se podvrgnuti kakvom medicinskom tretmanu (repigmentacija, izjednačavanje nijansi tonova kože i sl..) ili će pomoć potražiti u prirodi. U oba slučaja konsultacija sa dermatologom je neophodna. Evo i nekoliko rješenja za uklanjanje bijelih mrlja sa kože koje nam predlaže prirodna medicina..

Loading...

GINKO KAO LIJEK ZA VITILIGO

Širenje vitiliga može usporiti svakodnevno uzimanje 40 grama ginko bilobe 3 puta dnevno. Jedno istraživanje pokazalo je da ginko biloba podstiče proces repigmentacije kože, ali prije početka terapije svakako se posavjetujte sa ljekarom jer ova biljka utiče na djelovanje nekih lijekova, pa može doći i do neželjenih efekata. Farmaceuti su takođe prepoznali njegov potencijal tako da postoji velik broj vitiligo krema koje sadrže upravo ginko.

ULJE OD TUJE ZA LIJEČENJE VITILIGA

Isjeći 50 g vršaka grančica tuje, staviti u teglu i preliti sa 2 dl maslinovog ulja. Promješati, dobro zatvoriti teglu, a zatim ostaviti da stoji dvije nedelje na toplom i tamnom mjestu, i povremeno je protresti. Potom procijediti ulje, sipati u tamnu flašicu i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Djelove koje je zahvatila vitiligo bolest mazati tri puta dnevno, a kasnije depigmentisanu kožu ispirati čajem od kamilice.

MELEM ZA VITILIGO OD KANTARIONA

Osam supenih kašika sitno izdrobljenog lista i cvjetam kantariona preliti litrom komovice ili šljivovice, sipati u flašu i ostaviti da stoji 20 dana u toploj sobi. Flašu svakodnevno treba promućkati. Melem koristiti za mazanje oboljelih mjesta.

PRIRODNI LIJEK ZA VITILIGO

Pomješati dvije kašike svježeg soka od šargarepe s kašičicom maslinovog ulja i isto toliko meda. Tri puta dnevno mazati depigmentisane dijelove kože, a poslije 15-20 minuta kožu oprati čajem od rastavića.

DRUGA KOŽNA OBOLJENJA

Bijele fleke na koži nisu rijetka pojava, a uzrokuju ih različiti faktori. Ponekad, mali dio kože biva mehanički iritiran ili zahvaćen ekcemom (zapaljenjem), što dovodi do gubitka pigmenta. Ovo stanje nije bolest vitiligo već je poznato kao bijela pitirijaza (pityriasis alba),a često se javlja kod djece koja pate od brojnih alergija, astme ili ekcema. Sitne bijele depigmentisane tačkice mogu biti posljedica oštećenja kože nastalog usljed dugotrajnog i intenzivnog izlaganja suncu, ili površinske gljivične infekcije kože , tzv. tinea versicolor (u slučaju ovog oboljenja, zahvaćena koža može biti i tamnije prebojena, naročito ako se osoba češe pa se stvori otvrdnuće). Međutim, postoje i ozbiljnija oboljenja kao što su psorijaza i vitiligo (o kom je bilo reči), koja takođe uzrokuju pojavu bijelih mrlja na koži, a ukoliko depigmentacija nastane na više mjesta ili se znatno poveća, potrebno je konsultovati dermatologa.

TINEA VERSICOLOR GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE

Tinea versicolor ili pityriasis versicolor je česta gljivična infekcija kože, čiji naziv potiče od latinske reći “tinea”, što znači crv ili moljac (koža izgleda kao da su je “jeli” moljci). Gljivice ometaju normalnu pigmentaciju, što uzrokuje stvaranje manjih mrlja na gornjim dijelovima tijela grudima i ramenima, vratu i nadlaktici. Ove fleke na koži mogu biti svjetlije ili tamnije od okolne kože i u većini slučajeva se javljaju kod mlađih osoba, a usljed izloženosti suncu mogu postati izraženije. U liječenju se koriste antigljivične kreme, losioni i šamponi, ali ponekad se povlače čak nekoliko nedelja po završetku terapije. Ova infekcija često se ponavlja, naročito kada je toplo i vlažno vrijeme, mada njenom razvoju pogoduju i masna koža, hormonalne promjene, pad imuniteta, prekomjerno znojenje.

Tinea versicolor je slično kao i vitiligo bolest često prisutna kod djece u pubertetu, zbog masne kože i hormonskih promjena, a vrlo rijetko se javlja kasnije nakon šezdesete godine života.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: