30.09.2017 u 8:32 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Šest razloga zašto biste se trebali tuširati navečer, a nikada ujutro

Ako ste jutarnji tip, ovo će vas zanimati. Istraživanja kažu da je za tijelo puno bolje večernje tuširanje. Utiče na san, ali i na dan poslije.

tusiranje

Spavati sedam do devet sati svaku noć jako je važno za zdravlje cijelog organizma, a naučnici kažu da se tajna dobro sna možda krije u tuširanju prije spavanja. Pa evo zašto se ne tuširati ujutro.

Možete dobiti akne

Tokom dana na koži lica skupljaju se ulje i prljavština s kojima na kraju legnete na jastuk. Dakle, trebali biste se otuširati prije spavanja, a lice oprati s proizvodima koji u sebi imaju cink. Takvi proizvodi sprečavaju nastanak prištića i akni.

Dobro je za borbu protiv alergija

Ako patite od sezonskih alergija, poslušajte! Pelud i ostali alergeni skupljaju se na koži, kosi, odjeći… Pa ako se ne otuširate prije spavanja, sve to će se preseliti i na vaše plahte na krevetu i nećete se naspavati ako cijelu noć budete šmrcali i kihali.

Loading...

Tuširanje prije spavanja opušta

Nauka je potvrdila da toplina smanjuje tjeskobu i stres, te podstiče opuštanje. Logično je, jer kad uskočimo u tuš nakon cijelog dana i pustimo toplu vodu da teče, nekada imamo osjećaj kao da je odstranila cijeli stres od tog dana. Isto je i s kupkama.

Imat ćete ljepšu kožu

Hormon rasta i spolni hormoni aktivni su tokom noći, a oni su zaslužni za lijepu kožu. Važno je da s nje skinete sve što bi moglo poremetiti normalan rad ovih hormona prije spavanja.

Na jastuk ćete prenijeti bakterije

Naučnici tvrde da se u kosi skuplja više bakterija nego što možete zamisliti. Pa ako u krevet idete neoprane kose previše noći za redom riskirate nastanak akni i drugih problema na koži lica.

Bolje je za kosu

Još malo o kosi… Ako operete kosu navečer, možete leći u krevet i s vlažnom kosom, pogotovo ako je kovrčava. Probudit ćete se s mekšom i zdravijom kosom.

Samo sedam dana pokušajte preokrenuti rutinu, pa vidite šta će se dogoditi.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: