15.04.2018 u 18:30 | Zdravlje | Komentari

KVRŽICE NA DOJKAMA: Saznali smo kada je vrijeme za uzbunu i kako se pravilno samopregledati

Samopregled zaista spašava život, no prije nego počnete paničariti, morate znati da nisu sve kvržice zloćudni tumori.

samopregled

Svaka druga žena je u svom životu napipala kvržicu na grudima barem jednom. Dosadašnja iskustva bez obzira na to pokazuju kako je tek jedna od deset slučajeva opasna, točnije, razlog za uzbunu. Kvržice na dojkama se mogu pojaviti oko bradavica ili na vanjskom dijelu dojke.

Općenit naziv za bolnost dojki ili kvrgavost naziva se fibrocistična promjena ili fibrocistična bolest. Ciste i bolnost mogu se pojavljivati odvojeno ili zajedno. Većina uzroka nastanka fibrocistične promjene nije povezana s povećanom opasnošću od raka dojke, tako da uglavnom ne morate paničariti čim ste pronašli kvržicu.

Najčešće promjene na dojkama se događaju uslijed:

Loading...
  •     nastanka fibroadenoma – to su bezbolne kvržice koje se mogu opipati kao mali, glatki kamenčići. Često se pojavljuju kod mlađih žena i adolescentica te se mogu zamijeniti s nastankom raka. Ovo su dobroćudne promjene, pokretne su i ograničene. Jednostavni fibroadenom neće povećati rizik od nastanka raka dojke, dok bi složeni mogao, ali neznatno
  •     traume stijenke prsnog koša ili napetosti mišića – ova bol se može pojaviti nakon teže tjelovježbe ili podizanja teških stvari, a zapravo se ne može povezati s bolestima dojke. Ako je došlo do tupe ozlijede može doći do ograničenosti masti što može stvoriti nenaglašene bolne kvržice ali duboko unutar tkiva dojke
  •     hormonskih promjena – predmenstrualni ili postmenstrualni ciklički simptomi uključivat će povećanje, napetost ili bol u dojkama, pa se često može osjetiti i kvržica koja uglavnom prođe u roku nekoliko dana nakon što se ustabile hormoni
  •     infekcije dojke ili mastitis – upala dojke izaziva simptome kao što su crvenilo, bol i edem, ali se može stvoriti i nenaglašena masa. Ovakve infekcije su rijetke, a uglavnom se događaju kod žena koje doje u prva tri mjeseca nakon poroda, iako se može pojaviti u kasnijem periodu, točnije, za čitavo vrijeme dok žena doji.
  •     nastanka galaktokele – to su okrugle, pomične ciste ispunjene mlijekom koje se uglavnom pojavljuju od šest do deset mjeseci nakon prestanka dojenja. Ovakve se ciste rijetko inficiraju.

Kod nekih žena mogu biti osjetljive cijele dojke, a to je posebno često prije početka menstrualnog ciklusa. Osjetljivost cijelog područja može povećati stres, pušenje cigareta, pretjeran unos kofeina ili soli. Kod nekih žena može se pojaviti kvržica koja je izvana tvrda, a iznutra mekana i u tom slučaju je uglavnom riječ o cisti. Najčešće se javljaju kod žena od 35 do 50 godina. Uglavnom su benigne i mogu se drenirati.

Jedan od simptoma raka dojke je tvrda kvržica koja se ne može pomaknuti. Ovo dakako ne znači da je svaka takva pojavnost znak raka, ali je sigurno razlog za odlazak liječniku. Zadebljane kvržice koje su tvrde i ne mogu se pomaknuti ne sadrže vodu i masti kao one benigne. Ako ste osjetile nešto slično kvržici, odmah se obratite svom liječniku jer je rak dojke izliječiv u čak 99% slučajeva ako se neka abnormalnost otkrije na vrijeme.

Uz postanak kvržice na dojkama, može se pojaviti i zadebljana koža, bolovi u grudima i oko njih, osjetljivost bradavica, iscjedak iz bradavice te kronična bol. Oko bradavica se može pojaviti nekoliko kvržica i to na obje dojke, ali čak ni ovo stanje uglavnom nije razlog za paniku.
Samopregled dojki je pola zdravlja

Iako smo sigurni da znate sami napraviti samopregled dojki – bolje je da budemo sigurni i ponovimo gradimo, jer je jako važno. Samopregled je najbolje činiti jedanput mjesečno, nekoliko dana poslije menstruacije, u doba kad dojke miruju.

1. Pod tušem
Podignite lijevu ruku i desnom rukom pregledajte lijevu dojku počevši od vanjske strane. Napredujte kružnim pokretima dok ne dođete do bradavice. Pritisnite dovoljno čvrsto da osjetite tkivo koje se nalazi ispod. Provjerite područje iznad grudi i područje pazuha u potrazi za kvržicama ili tvrdim čvorićima. Ponovite na desnoj dojci.

2. Ispred ogledala
Stavite ruke uz tijelo i provjerite ima li na dojkama promjena boje, veličine ili oblika, te mreškanja ili ljuštenja kože. Provjerite još jednom tako da ruke oslonite o bokove, i potisnete ramena prema naprijed da savijete prsne mišiće, a potom podignete ruke i prekrižite ih iza glave.

3. U ležećem položaju
Stavite jastuk ispod lijevog ramena, podignite lijevu ruku iznad glave i pregledajte lijevu dojku istim postupkom kako je navedeno u koraku 1. Ponovite na desnoj dojci. Nježno stisnite svaku bradavicu da provjerite ima li iscjetka.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: