17.03.2024 u 13:51 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Kopriva pomaže kod liječenja tri bolest: Evo kako da koristite biljku koja donosi brojne dobrobiti za zdravlje

Višestruko korisna biljka – kopriva može da ublaži i prevenira brojne bolesti, a naročito ove tri:

zara

Spolja je peckava (morate da je berete sa rukavicama), ali iznutra je prepuna božanskih svojstava. Ovu jedinstvenu biljku, koju neki i danas čupaju kao suvišni korov, još su drevni Grci i Rimljani uspješno koristili za liječenju brojnih tegoba. Zaista, rijetke su biljke koje liječe toliko širok spektar obolenja. Ovo su samo neke od tegoba na koje kopriva dokazano pozitivno djeluje:

povećana prostata

anemija

Loading...

bolesti žuči, slezine i jetre

prehlada

čir na želudcu

kožne bolesti

kamenje u bubregu

Kopriva, između ostalog pruža veliko olakšanje i kod dijabetesa, reumatoidnog artritisa i alergijskog rinitisa, koji su prave epidemije 21. veka, piše “Alternativna za vas“.

1. Dijabetes

Studije su otkrile da kopriva (njeni listovi i stabljika) pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć u liječenju dijabetesa. Ljekovite materije prisutne u koprivi stimulišu gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju delovanje alfa-glukozidaze – enzima zaduženog za razgradnju ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, telo sporije apsorbuje glukozu pa se spriječava nagli porast nivoa šećera u krvi.

Primjena: svako jutro iscjedite u sokovniku sok od svježih listova koprive. Sok pijte razređen s vodom (pomiješajte 15 ml soka s pola čaše vode). Uvijek pijte svježe izmiksirani sok.

2. Reumatoidni artritis

Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može da ublaži i tegobe koje izaziva reumatoidni artritis.

Njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo na artritis i dok osoba miruje i dok je aktivna. Ova moćna biljka djeluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim procesima u organizmu. Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primjenjivala metoda ‘šibanja’ kože koprivom kao pomoć kod hronične reume? Zvuči nevjerojatno, ali zaista pomaže.
Riječ je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tijela koprivom s ciljem podsticanja cirkulacije. Stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i išijasa. Kada listovi dođu u kontakt s kožom, djeluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol. No, ako se užasavate ‘šibanja koprivom’, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrijuma iz organizma i olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.

Primjena: 2 kašičice sušene koprive prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procijedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šolju ovog čaja.

3. Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kihanjem i svrabom. Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posećuje lejkara opšte prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uveliko može da pomogne obični čaj od koprive. U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdilo je da im je kopriva više pomogla nego klasični lijekovi.

Primejna: tokom sezone alergije (možete započeti i prije) svaki dan popijte po 2-3 šolje svježe skuvanog čaja od koprive.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: