16.03.2015 u 9:41 | Kućni savjeti | Komentari

10 korisnih načina da upotrijebite aluminijumsku foliju

Svaka žena u kući, u nekoj od ladica, sigurno ima aluminijumsku foliju. Ona je neizostvani dio svake kuhinje, jer se može upotrijebiti na mnogo načina. Donosimo vam neke od najboljih.

folija

- Omekšajte smeđi šećer tako što ćete komade zamotati u foliju. Stavite pet minuta u rernu zagrijanu na 150 stepeni. Šećer će se vratiti u prvobitno stanje i možete ga koristiti za kafu kao i za omiljene kolače.

- Kako bi vam hljeb, štrudla i pecivo ostali svježi do dolaska gostiju, nakon pečenja ih umotajte u aluminijumsku foliju.

- Vratite sjaj omiljenom escajgu na sledeći način: dno šerpe prekrijte folijom, naspite vodu te dodajte dvije kašike soli. Escajg “uronite” u ovu mješavinu i sačekajte tri minute. Izvadite, pričekajte da se osuši pa izglancajte pamučnom krpom.
Napravite “lopticu” od folije i njom izribajte šerpe, tave i rešetke od roštilja.

Loading...

- Očistite nakit tako što ćete dno šerpe prekriti folijom, napuniti vodom i dodati prašak za veš. Potopite ga u vodu i ostavite pet minuta. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši. Vaš nakit će biti kao nov.

- Olakšajte peglanje tako što ćete dasku prekriti folijom. Nakon toga stavite navlaku na dasku za peglanje. Na ovaj način ćete peglati istovremeno obje strane i uštediti dragocjeno vrijeme.

- Očistite peglu tako što ćete par puta preći preko aluminijumske folije.

- Presavijte foliju par puta pa je isijecite makazama. Na ovaj način ćete naoštriti i najtuplje makaze.

- Da biste zaštitili biljke od insekata, među njih ubacite komadiće alu folije.

- Napravite improvizovani poklopac za šerpu tako što ćete foliju staviti preko šerpe te stisnuti uz rubove.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: