06.11.2016 u 9:40 | Recepti, Zdravlje | Komentari

KONOPLJIN PROTEIN: Poboljšava rad srca i krvnih sudova, podiže imunitet i pomaže pri mršavljenju

Kad bi se vaša zdrava hrana sastojala samo od jedne namirnice, onda bi to trebalo da bude ova namirnica.

konoplja-pixabay

Svako ko se zainteresovao za zdravu ishranu, posle kratkog vremena postao je svestan koliko različitih sastojaka postoji i koliko namirnica treba konzumirati da bismo zadovoljili sve potrebe organizma. Minerali, vitamini, proteini, esencijalne masne kiseline – kad bi samo postojala namirnica koja sadrži sve što je potrebno pa da ne razmišljamo mnogo. E pa, i to postoji, a ta namirnica je – konopljin protein.

Budući da je toliko kompletan po sastavu, konopljin protein nije samo hranljiv već i ljekovit. Odličan je za podizanje imuniteta i opšteg zdravlja, koristi se preventivno za mnoge bolesti, a pritom je dijetalna namirnica koja pomaže pri mršavljenju.

Konopljin protein se dobija mljevenjem nakon hladnog cijeđenja ulja iz sjemenki jestive konoplje. Izuzetno je bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sadrži protein koji se vrlo lako vari i od značaja je za funkcionisanje imunološkog sistema. Konopljino seme takođe ima najbolji odnos Omega 3 i Omega 6 (1:3) masnih kiselina što je vrlo bitno za dobro funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Loading...

Na primjer, ako uzmete izvjesnu količinu omega 3 masnih kiselina, a u organizmu nema omega 6, onda tijelo ne može ni omega 3 da upotrebi u nekim procesima. Zato je potrebno unositi obje, a gotovo idealan odnos se nalazi baš u konopljinom proteinu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je idealan odnos omega 3 i omega 6 u organizmu 4:1.

Visoka nutritivna vrijednost ga čini idealnom hranom za sportiste, a i odlična je zamjena za proteine iz mesa, što je važno za vegetarijance. Sadržaj vlakana doprinosi normalnom radu crijeva i smanjuje resorpciju ugljenohidrata i masti iz crijeva.

Blagotvorno dejstvo konopljinog proteina je mnogostruko:

  • stimuliše funkcionisanje imunološkog sistema
  • podstiče kardiovaskularni sistem
  • doprinosi normalnom radu crijeva
  • smanjuje resorpciju ugljenih hidrata i masti iz crijeva

Treba naglasiti i to da je konopljin protein postan proizvod i da ne sadrži holesterol, gluten ni kazein.

Način primene: Upotrebljava se kao dodatak sokovima, šejkovima i frapeima. Takođe se može koristiti kao dodatak u pripremi slatkih i slanih kolača, energetskih pločica kao i prilikom pravljenja domaćeg humusa.

Za prevenciju zdravstvenog stanja uzimati 2 kašike konopljinog proteina dnevno, dok sportisti mogu unositi i 3 kašike dnevno.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: