12.10.2014 u 17:04 | Voće, Zdravlje | Komentari

Kivi – vitaminska bomba koja pomaže pri liječenju svega

Kivi – vitaminska bomba koja pomaže pri liječenju svega

Kivi – vitaminska bomba koja pomaže pri liječenju svega

Štiti oči

Vitamini A, C i E imaju antioksidaciono delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti disajni sistem

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može sprečiti bolesti disajnog sistema, a naročito se efikasan pokazao kod dece. Istraživanje je pokazalo da 5-7 porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati efekat jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način sprečava nakupljanja plaka na zidovima arterija te čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidaciono delovanje štite telo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNK od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti probavni sistem

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i sprečite nastanak raka debelog creva.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma koji igra važnu ulogu u održavanju pravilnog nivoa tečnosti u telu. Takođe reguliše rad srca i krvni pritisak pa se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Izvor: lepotaizdravlje

Vaš komentar na članak: