04.07.2017 u 15:53 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Kažu da je INFARKT, kad TRNE LIJEVA RUKA, a može da bude nešto JOŠ GORE!

Kad trne lijeva ruka to je sigurno infarkt – kažu jedni, a drugi opet kažu da – trnjenje ruke nema veze sa srcem. Evo šta je prava istina…

infarkt

Sigurno ste od nekoga nekad čuli da kad trne lijeva ruka to je siguran prokazatelj da će uslijediti infarkt, ali, da li je to sasvim tačno?

Ruke svakako mnogo češće trnu nego što se infarkti dešavaju, ali ipak ne treba isključiti i tu mogućnost.

“Trnjenje lijeve ruke može da bude pokazatelj infarkta, ali i moždanog udara, posebno ako trne domali i mali prst. Međutim, u tom slučaju trnjenje se proširuje duž podlaktice, ramena i grudnog koša”, kaže potparol beogradske Hitne pomoći dr. Nada Macura.

Loading...

Dakle, pored trnjenja ruke, u slučaju infarkta i moždanog udara, postoje i sekundarni simptomi, odnosno trnjenje i drugih dijelova tijela, a samo trnjenje prstiju u rukama može imati i druge uzroke. Ipak, ne treba zanemariti mogućnosti koje su najcrnje.

“Treba uvijek ići od onog najgoreg, pa isključivati jedno po jedno. Bolje je javiti se doktoru pa da on utvrdi da nije infarkt, nego pretpostaviti da je nešto drugo i ne otići kod doktora”, kaže dr. Macura.

Druge stvari koje mogu uzrokovati trnjenje ruke jesu reumatoidni problemi, odnosno, kolaps vratnih pršljenova i pritisak na nerve. U tom slučaju, treba se javiti reumatologu, a moguće je da iste simptome izazovu i psihičke smetnje, pa se treba javiti psihijatru.

Trnjenje ruke može da se dogodi i zbog nošenja teškog tereta u toj ruci, zatim zbog nezgodnog položaja tijela i prekida krvotoka.

Ako vam se dogodi da trne lijeva ruka, vjerovatno nije ništa strašno, ali ipak se javite doktoru, pogotovo u slučaju ako se isti simptomi događaju i u grudnom košu, ramenu i podlaktici.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: