01.11.2020 u 16:38 | Zdravlje | Komentari

KAŠALJ NIJE PRVI SIMPTOM RAKA PLUĆA, obratite pažnju na simptome

Osnovni preduvjet za izlječenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadiju. Isto vrijedi i za rak pluća, a ako primijetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite doktoru.

kancer-pluca

Naučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promjenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost,manjak energije pa i napad panike,letargija česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat.

Često obolijevanje

Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji,ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vrijeme, obratite se doktoru.

Loading...

- Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine-Ako konstantno mršavite i hrana vam nije ukusna nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promjena.
- Nenormalan rast dojki kod muškaraca
- Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.
- Umor je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća.Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete.
- Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate razlog obratite se ljekaru.
- Bolni i zadebljani prsti
- Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.
- Kratkoća daha- Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima,ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.
- Slabost u mišićima-Neprestan osjećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite liječniku.
- Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol

Čak kod 1 od 4 osobe bol u prsima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena.

Plućna embolija je poremećaj koji nastaj nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Najčešći tip plućnog ugruška je tromb koji je obično potekao iz vene u nozi ili zdjelici. Ugrušci se proširuju u oba plućna krila u 65% slučajeva, u desno plućno krilo u 25%, te u lijevo plućno krilo u 10% slučajeva. Većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim pulmonarnim arterijama.

Simptomi plućne embolije mogu uvelike varirati, ovisno o tome koliko su ugrušci zahvatili pluća.

Najčešći simptomi uključuju:

- Kratkoću daha
- Bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar)
- Kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak
- Bol i/ili oteklina u nogama
- Pretjerano znojenje
- Nepravilan rad srca
- Vrtoglavica

U slučajevima plućne hipertenzije i akutnog plućnog srca pomažu lijekovi koji djeluju na širenje plućnih krvnih žila i kardiotonici za srce. Za smanjenje krvnog tlaka, daje se norepinefrin.

Daje se i trombolitička terapija intravenski, jer ubrzava “razbijanje” ugruška i preporučuje se u bolesnika s masivnom embolijom i sistemskom hipotenzijom. U određenim slučajevima provodi se hirurško rješavanje ugruška.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: