17.07.2017 u 17:20 | Kućni savjeti | Komentari

TEMPIRANA BOMBA U KUPATILU: Bojler je opasniji nego što mislite ako nije u potpunosti ispravan!

Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odneli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbijedan ako se njime pravilno rukuje. Jedno je sigurno – mora se isključivati prilikom tuširanja.

bojler

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

- Sve počinje od uzemljenja – jasan je Mile Jovanović, električar.

- U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grijač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam “izbaci” osigurač. Međutim, kada je osigurač mijenjan “na svoju ruku”, eto još jednog problema.

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

- Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne smije da vri. Kada je bojler uključen, treba isključiti grijalice, kalorifere, fen za kosu – savjetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagrijava vodu do maksimuma. Tada se oko grijača stvara više kamenca.

Izvor: alo

Vaš komentar na članak: